Vay gavur vay

Vay gavur vay
Milyonlarca Müslümanın yaşadığı Almanya’nın Köln eyaletinde skandal bir kararla “sünnet”e yasak getirildi. Sünnetin yasadışı olduğuna karar veren mahkemenin, tıbbi gereklilikler hariç sünneti yasaklaması hem Müslümanların hem de Yahudilerin tepkisine nede

Almanya’da Müslüman bir aile 4 yaşındaki çocuğunu sünnet ettirdi. Sünnet ameliyatının üzerinden 2 gün geçmesine rağmen çocuğun kanaması bir türlü geçmeyince Köln Eyalet Mahkemesi, sünneti yapan doktor hakkında dava açtı.

İLKEL YASAĞA ‘TIBBÎ GEREKLİLİK’ KILIFI
Mahkeme, doktorun aslında yaralama suçu işlediğine ve bu yüzden sünnetin yasadışı olduğuna hükmetti. Ancak yaptığı işin “yasadışı olduğunu bilmediği” gerekçesiyle doktorun beraatine karar veren mahkeme, sünnetin ancak tıbbi gereklilik söz konusu olduğunda yapılması halinde yasa dışı olmayacağına hükmetti. Karara ilk tepki Almanya’daki Yahudi kuruluşlarından geldi. Alman Yahudi Merkez Konseyi bu beklenmedik ve dramatik kararın dinsel cemaatlerin kendi kaderini belirleme haklarına saldırı olduğunu söyledi. Almanya’da her yıl binlerce Müslüman ve Yahudi erkek çocuğu sünnet oluyor.

ALMANYA’NIN UYGULAMASI TIBBÎ FACİA
Alman mahkemesinin kararını değerlendiren Psikiyatrist Prof.Dr. Sefa Saygılı, kararın son derece yanlış bir karar olduğunu söyleyerek, “Bu tıbbi faciadır. Almanya’da mahkemenin vermiş olduğu karar son derece yanlış bir karardır. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre de çocuklarda en ciddi koruyucu güç sünnettir. Sünnet pek çok bakteriyel hastalık ve iltihaba karşı önleyici bir tedavi biçimidir. Bunu bilen bazı Hıristiyanlar da Müslümanlar gibi sünnet olmaktadır. Mahkeme, sünnetin tek istisnai durumunu tıbbi gereklilik olarak açıklamış ama sünnetin kendisi zaten tıbbi bir gerekliliktir” dedi.

UTANÇ KARARINA TEPKİ ÇIĞ GİBİ
Alman Köln Eyalet Mahkemesi’nin sünnetin “yaralama suçu” kapsamına girdiği için yasadışı olduğu yönünde aldığı karara Müslüman ve Musevi topluluklarından sert tepki geldi.

Almanya Yahudiler Merkez Konseyi’nden yapılan açıklamada, mahkemenin verdiği karar, dini cemaatlerin kendi kendine karar verme hakkına “dramatik bir şekilde bir müdahale” olarak nitelendirildi. Açıklamada, yasama organı olan Federal Meclis’in dini özgürlükleri bu tür saldırılara karşı koruması istendi.

İslam Toplumu Milli Görüş (IGMG) Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu da bu kararla yüzyıllardan beri Müslümanların ve Yahudilerin dini uygulamasının suç haline getirildiğini, kararın aynı zamanda din özgürlüğüne ve ebeveyn haklarına saldırı olduğunu ifade etti.

Almanya Türk Toplumu’ndan (TGD) yapılan açıklamada, bu kararın bir üst mahkeme tarafından düzeltileceğine inanıldığı görüşüne yer verildi. Açıklamada, karardan dolayı bundan sonra sünnetin yasadışı olarak yapılması tehlikesinin ortaya çıktığı, böylelikle çocuklar için daha büyük bir tehlikenin söz konusu olacağı endişesinin taşındığı kaydedildi.

Avrupa Türk Demokratlar Birliği (UETD) tarafından yapılan açıklamada, söz konusu kararın, devletin, vatandaşların karar verme hakkını elinden alması yönünde bir dönüm noktasını oluşturduğu ifade edildi. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO), çocukların sünnet olmasını hijyenik açıdan tavsiye ettiğine işaret edilen açıklamada, bu kararın sadece Müslümanların ve Yahudilerin dini özgürlüğüne değil, Almanya’daki tüm velilerin özgürlüğüne yönelik bir müdahale olduğu kaydedildi.

Berlin Türk Cemaati (TGB) Başkanı Bekir Yılmaz da yaptığı açıklamada, bu kararla mahkemenin, “toplumun değer yargılarından ne kadar uzak olduğu”nu açık bir şekilde ortaya koyduğunu belirterek, “Berlin’de 3 yaş altında olan çocukların yüzde 50’si göçmen kökenli. Büyük bir bölümü de Müslüman. Bu karar insanların hayatlarını zorlaştıran bir karar. Kararın sünnet olgusunun önüne geçme gibi bir şansı yok. En kötü ihtimalle dini vecibelerini yerine getirebilmek için veliler çocuklarını götürüp memleketlerinde sünnet ettirecekler” dedi.

Öte yandan, Almanya’da yaşayan Türkler de Köln Mahkemesi’nin verdiği kararı protesto etti. Höchst Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Eyüp Sultan Camii’nin dernek başkanı Seyyar Türkmen, söz konusu kararın üzücü olduğunu belirterek, “Bu karar, tüm Müslümanları ilgilendiriyor. Böyle bir kararı kabul etmiyorum” dedi.

Frankfurt DİTİB görevlisi Mehmet Karaaslan, kararın kabul edilemez olduğunu ifade ederek, “Başta Almanya’da yaşayan Türkleri ve tüm Müslümanları ilgilendiren bir konu. Bu karar beni bağlamaz. Ben çocuklarımı sünnet ettireceksem, bunu Almanlara soracak değilim. Burada bir demokrasi varsa, herkes dininin gereklerini yapabilir. Ben çocuğuma ‘18 yaşına kadar bekle, seni sonra sünnet ettireceğiz’ diyemem. Tüm Türkleri protestoya çağırıyorum” diye konuştu.

Din görevlisi Semra Tülek de çok basit ameliyatların bile risk taşıdığına dikkati çekerek, “Sünnet, isiminden de anlaşılacağı gibi Peygamber Efendimizin sünnetidir. Aslında sağlığın korunması için yapılmaktadır. Bu nedenle yasaklanılmasını doğru bulmuyorum. Ehliyetsiz kişilerin sünnet yapmaları yasaklanmalı” şeklinde konuştu.

Esnaf Halil Kaya, kararı dini inançlara saygısızlık olarak nitelendirirken, 2 çocuk babası olan teknisyen Osman Yeşilyurt da, oğlunu Bremen’de sünnet ettirdiği gibi çevresindeki çok sayıda çocuğun sünnetine de şahitlik ettiğini, şu ana kadar sorun yaşandığını görmediğini, bu nedenle kararın gözden geçirileceğine inandığını söyledi.

KADİM GELENEK; SÜNNET
Doktorların hem cinsel hem de bireysel olarak sağlıklı bir hayat için şart olarak gördükleri sünnet, aynı zamanda hastalıkların ilacı olarak görülüyor. Her yıl milyonlarca Müslüman çocuğun yanı sıra Yahudiler ve Hıristiyanların da bir kısmı sağlıklı bir hayat için sünnet oluyorlar. Yüce dinimiz İslamda çocuklar henüz büluğ çağına girmeden sünnet edilirken, hidayete eren diğer din mensupları da ilk iş olarak sünnet ediliyor. Yahudilikte ise erkek bebekler doğumunun 7-8’inci gününde bir sinagog yahut hastanede, haham ve doktorun eşliğinde sünnet ediliyor. YENİ AKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.