Ulusalcılık bahane rant şahane

Ulusalcılık bahane rant şahane
Sözde “ulusalcılar” ama meşruiyeti dışarıda arıyorlar, AB’den fon alıyorlar, Türk Lirası kullanmıyorlar… Bu isimlerden en fazla dikkat çekeni Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı Şener Eruygur.

Sözde “ulusalcılar” ama meşruiyeti dışarıda arıyorlar, AB’den fon alıyorlar, Türk Lirası kullanmıyorlar… Bu isimlerden en fazla dikkat çekeni Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı Şener Eruygur. Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan ADD Genel Başkanı emekli Orgeneral Şener Eruygur’un yönetici olduğu Çağdaş Eğitim Vakfı'ndaki (ÇEV) faaliyetleri sırasında üç proje için Avrupa Birliği'nden 700 bin Euro'luk fon aldığı ortaya çıktı.

ADD Isparta Şube Başkanı Mahmut Özyürek, Eruygur’a, “AB yandaşlığı ile Atatürkçülük bağdaşamaz. Bu, Kemalizme ihanettir” diye tepki gösterdiği için cezalandırıldı. Ulusalcı kanadın önde gelen isimlerinden olan Eruygur, AB fonlarından yararlanılmasını “ülkeyi satmak” olarak değerlendiriyordu.

HANİ, ULUSAL PARA ULUSAL ONURDU?
Ulusalcı söylemleriyle bilinen ATO Başkanı Sinan Aygün de, 2001’de “Türk Lirası’na İtibar Kampanyası” başlatmış, kampanya için “Ulusal Para Ulusal Onurdur” sloganını geliştirmişti. Aygün, 70 meslek komitesinde aldığı kararla odaya bağlı işyerlerinde döviz kullanımını da yasakladı. Ne var ki, Aygün’ün Türk Lirası kullanmadığı görüldü. ATO Başkanı’nın Ergenekon soruşturması kapsamında evinde yapılan aramada gizli kasasından 2.5 milyon Euro çıktı.

TESK’İN AB FONU SEVİNCİ
Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde Meclis üzerinde baskı kurmak amacıyla Eruygur’un başkanlığındaki ADD ve Türkiye Kamu Sen ile birlikte “Ulusal Birlik Hareketi” adı altında bir platform oluşturan TESK’ten de dün dikkat çeken bir açıklama geldi. TESK’ten yapılan açıklamada, “Esnaf-Sanatkar İşletmelerine İş Sağlığı ve Güvenliği Bilinci Kazandırılması” adlı projelerinin Avrupa Birliği tarafından desteklenmeye değer bulunduğunu bildirildi. TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “AB desteği ile üyelerimizi iş sağlığı ve iş güvenliği konusunda bilgilendirme ve bilinçlendirmeyi amaçlıyoruz” dedi.

…VE YARSAV
Ankara Valiliğinin feshedilmesini istediği Yargıçlar ve Savcılar Birliği YARSAV da, Dünya Yargıçlar Birliği çatısı altında meşruiyet kazanmaya çalışıyor. Yaklaşık 2 yıl önce yaptığı resmi üyelik başvurusuna halen cevap alamadığı Dünya Yargıçlar Birliği’ni Ankara’da ağırlamaya hazırlan YARSAV, düzenleyeceği sempozyumla “yargıda örgütlenme özgürlüğünü” gündeme getirecek. YARSAV’ın, Türkiye Barolar Birliği’nin katkılarıyla bu hafta sonu gerçekleştirilecek olan “Kuvvetler Ayrılığı, Yargıda Örgütlenme Özgürlüğü” konulu sempozyumu hukuki statüsüyle ilgili tartışmalarda destek sağlama düşüncesiyle organize ettiği kaydedilirken, sempozyuma Dünya Yargıçlar Birliği ile Avrupa Yargıçlar Birliği yetkililerinin de davet edilmesi bunun göstergesi olarak değerlendiriliyor.

KONUŞMACILARIN YARISI YABANCI
Ulusalcı söylemleri ile bilinen YARSAV’ın organize ettiği sempozyumda konuşma yapacak isimlerin önemli bir bölümünün yabancılardan oluşması da dikkatlerden kaçmadı.

CUMHURİYET’TE YAZAN GERMEÇ DE KONUŞMACI
Ergenekon soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcılarının talimatıyla düzenlenen son operasyonda Ankara Temsilcisi gözaltına alınan Cumhuriyet gazetesinde kaleme aldığı ilginç yazıları ile bilinen Yargıtay 18. Hukuk Dairesi Başkanı Mahir Ersin Germeç’in de sempozyuma konuşmacı olarak davet edilmesi manidar bulundu. Sempozyumda, CHP’li olduğu bilinen TBB Başkanı Özdemir Özok ile YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu’nun yanı sıra Danıştay Başsavcısı Tansel Çölaşan ile Türkiye’nin AİHM’deki eski yargıcı Rıza Türmen de birer konuşma yapacak.

MEKAN DAVALIK OLDUĞU BAKANLIK’TAN
Sempozyum YARSAV’ın her uygulamasına eleştiri getirdiği, davalar açtığı Adalet Bakanlığı’na bağlı Hakimevi’nde yapılacak. Hakimevi’nin kiralanmasında Bakanlığın iznine gerek olmadığını belirten YARSAV yetkilileri, “Hakimevi yetkilileri ile görüşüp, yeri iki günlüğüne kiraladık” bilgisini verdi. 5253 sayılı Dernekler Yasası hükümlerine göre 26.6.2006’da kurulan ve tüzel kişiliğe sahip olan YARSAV’da Adalet Bakanlığı’nda görevli yargıçlar üye değil.

AFİŞLER DE TBB’DEN
Türkiye Barolar Birliği’nin katkı sağlayacak olması da “etik mi” tartışmalarına neden oldu. “Sempozyuma nasıl bir katkı sağlayacaksınız?” diye sorduğumuz TBB Başkanı Özdemir Özok, “Arkadaşlar ilgileniyor, detaylı bilgiye sahip değilim ama afiş bastıracağız falan. Sonrasında da konuşmaları kitaplaştıracağız” dedi. Özok, yargıçlar ve savcıların örgütü YARSAV ile avukatların örgütü TBB’nin birlikte sempozyum düzenlemesinde bir sakınca görmediğini de belirterek “Kesinlikle, ‘etik değil’ denilemez. Türkiye Barolar Birliği olarak her kurumla ortak çalışmalar yapıyoruz, YARSAV’ın talebi üzerine bu sempozyuma da katkı sağlayacağız” diye konuştu.

VALİLİK FESHEDİLMESİNİ İSTİYOR
YARSAV’ın kuruluşu, “Hakimler ve savcılar dernek kurarsa yargıda siyasallaşma başlar” endişesine neden olmuştu. Tepkilere rağmen kurulan YARSAV’ın 501 kurucu üyesi bulunuyor. Ankara Valiliği, geçtiğimiz ay Birliğin feshedilmesi için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdu. Valilik, Anayasa hükümleri gereği yargıçların dernek kuramayacaklarına dikkat çekiyor. Ankara Valisi Kemal Önal imzası ile Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunulan fesih dilekçesinde, YARSAV’ın kurucularının hukuki durumlarının, Dernekler Kanunu’na aykırı olduğu dile getiriliyor. Yargıçların kazanç getirici faaliyetlerde bulunamayacaklarına ve bunun yargıçlık göreviyle de bağdaşmayacağına işaret ediliyor. Valiliğin bu yöndeki ilk girişiminin yürütmesi, Danıştay tarafından durdurulmuştu.

Kenan Ersözlü-Vakit

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.