Siyonizmi eleştirdi üniversiteden kovuldu!

Siyonizmi eleştirdi üniversiteden kovuldu!
Amerika Birleşik Devletleri’nde Bard Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Prof. Joel Kovel, İsrail ve Siyonizme yönelik eleştirileri sebebiyle üniversiteden kovuldu.

İSRAİL'İ ELEŞTİRDİĞİ İÇİN KOVULDU 

BU APARTMANDA YAHUDİLER OTURAMAZ!

Amerika Birleşik Devletleri’nde Bard Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Prof. Joel Kovel, İsrail ve Siyonizme yönelik eleştirileri sebebiyle üniversiteden kovuldu. Aynı zamanda psikiyatr olan ve daha çok siyaset bilimi alanındaki çalışmalarıyla bilinen Prof. Kovel, en son kaleme aldığı ‘Siyonizmin Üstesinden Gelmek’ (Overcoming Zionism) isimli kitabından sonra üniversite yönetimi tarafından kontratının uzatılmaması kararı alındı.

MEKTUPLA BİLDİRİLDİ
Kontratının yenilenmemesi üzerine üniversitedeki görevinden ayrılmak zorunda kalan Joel Kovel, kendi web sitesinde yaptığı açıklamada, ilk defa Siyonizm ile ilgili konuşmaya başladığı 2002 yılından beri üniversite yönetimiyle problem yaşadığını belirtti. Kovel, 7 Şubat 2009’da fakülte dekanı tarafından kendisine gönderilen mektupta, üniversite rektörüyle yapılan görüşmelerden sonra kontratının bitiş tarihi olan 1 Temmuz’da yenilenmeyeceği ve kendisinin emekliye ayrılacağının bildirildiğini kaydetti.

İSRAİL'İ ELEŞTİRMENİN BEDELİ
Kontratının yenilenmemesi kararının kendisiyle Bard Üniversitesi yönetimi arasında Siyonizm üzerindeki farklılıklardan kaynaklandığını kaydeden Kovel, Amerika’da İsrail’i eleştirmeninin bedelinin ağır olduğuna dikkat çekti. 2002 yılında Tikkun isimli Yahudilere ait bir dergide yazmış olduğu ‘Siyonizm’in Kötü Vicdanı’ isimli makalesinden sonra üniversite başkanı tarafından üniversitedeki kürsüsünün elinden alındığını belirtti.

SİYONİZMİ ELEŞTİRİNCE ‘EMEKLİYE AYRIL’ BASKISI
2003 yılında yine Tikkun dergisinde yazmış olduğu ‘Sol-Anti-Semitizm’ başlıklı makalesinde Siyonizm’i eleştirdiği için üniversite başkanı Dimitri Papadimitriou tarafından emekli edilmek istendiğini, ancak kendisinin kabul etmediğini kaydetti.

SİYONİZMİN ÜSTESİNDEN GELMEK
2007 yılında yazmış olduğu ‘Overcoming Zionism’ kitabından sonra başta AIPAC olmak üzere Yahudi örgütlerince saldırıya uğradığını belirten Kovel, StandWithUS/Michigan isimli Siyonist örgütün, kitabının dağıtılmasını engellediğini belirtti. Kitabına yönelik bu saldırı sebebiyle Bard Üniversitesi’nin hiçbir şey yapmadığını belirten Prof. Kovel, bir eğitimci olarak dünyadaki adaletsizlikleri eleştirmesi gerektiğini ifade etti. Kovel, Amerika dışında dünyanın hiçbir ülkesinde Siyonizmin bu denli önemsenmediğine vurgu yaparak, “Eğer dünya, İsrail’in Gazze’deki saldırganlığına karşı çıkıyorsa, aynı şekilde İsrail’e dokunulmazlık tanıyan Amerika’daki kuruluşlara da karşı olmalı” dedi.

MEHMET NEDİM ASLAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.