Batı medyası nasıl yalan söyledi?

Batı medyası nasıl yalan söyledi?

2006 yılında Filistin’in El Fetih ve HAMAS örgütleri arasında gerçekleşen ve daha sonraları HAMAS’ın Gazze’nin kontrolünü almasıyla sona eren kanlı kavgada Batı medyası kararlı bir şekilde El Fetih’in tarafını tuttu.

EL FETİH SöYLEDİ, AP YAYINLADI
Associated Pres (AP), CNN, New York Times gibi medya kuruluşlarıyla çok az boyutta da olsa, Reuters ve BBC hazır bir şekilde El Fetih’in ‘HAMAS savaş suçu işledi’ ‘iki kişiyi Gazze binalarından aşağıya doğru ayakları bağlı bir şekilde astı’ dezenformasyonunu papağan gibi tekrarladı. Bu tür hikayeleri sanki kendileri bulmuş gibi taraflı bir şekilde HAMAS’ı karalamak için defalarca kullanıldı.

DARBEYİ EL FETİH Mİ YOKSA HAMAS MI YAPTI?
Hatta, demokratik bir şekilde iş başına gelmiş ve düzen ve istikrar isteyen Filistinlilerin büyük çoğunluğunun oyunu almış HAMAS’ın Mahmut Abbas ve El Fetih’e karşı bir darbe yaptığı yalanı sürekli tekrarlandı ve hala tekrarlanıyor.

DAHLAN, AMERİKA VE İSRAİL’LE İŞBİRLİĞİ YAPTI
Gerçekten de bugün Batı medyası Haziran 2006 yılında gerçekleşen olayları bir darbe olarak nitelerken, Gazze’de bulunan El Fetih’in güvenlik şefi Muhammed Dahlan’ın demokratik bir şekilde seçilmiş HAMAS’ı aşağı indirmek için utanmaz bir şekilde Amerika ve İsrail ile yaptığı ortak darbeyi görmezden geliyor.

‘HAMAS DARBE YAPTI’ TAMAMEN PROPAGANDAYMIŞ
Geçtiğimiz Cuma günü (11 Ocak 2008) Londra merkezli Al Hewar Arabic Televizyonu bir belgesel yayınladı. Belgesel, sözde ‘HAMAS El Fetih’e karşı darbe yaptı’ haberlerinin tamamen bir propaganda olduğunu ortaya koydu. Belgeselde, El Fetih ve HAMAS liderleriyle röportajlar yapılırken, Gazze’de bulunan Mısır’ın El Ahram muhabiri ile görgü tanıklarının görüşlerine yer veriliyor.

HAMAS KENDİNİ SAVUNDU
30 dakikalık belgeselde HAMAS’ın Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas’a karşı hiçbir zaman bir darbe hazırlığında olmadığı ortaya kondu. Yine, seçimler yüzünden ortaya çıkan kavga, HAMAS’a kendisini savunmaktan başka bir şans bırakmadığını ortaya koydu bu belgesel aynı zamanda.

CIA KİM ARACILIĞIYLA SİLAH VE PARA YARDIMI YAPTI?
Tevfik Ebu Kousa El Fetih’in önemli liderlerinden ve Gazze’de Muhammed Dahlan’a karşı sorumlu birisi. Kousa, Amerika’nın İsrail’deki üssünde görevli komutan Keith Dayton aracılığıyla CIA’den yüklü miktarda para ve silah aldı. Dayton’ın kendisi Eliot Abrams’a bağlı bir kişi. Abrams da, Amerika’nın asıl amacının El Fetih ve HAMAS arasında bir iç savaş başlatmak olması gerektiğini defalarca açıklayan Yahudi bir neo-con.

'SAKAL BIRAKTIĞI öLDüRDüK, MEĞER EL FETİH üYESİYMİŞ'
Belgeselde, Ebu Kousa “Evet, insanları, siyasi kimliklerine göre öldürdük. Bize verilen emirlerde sakallı erkekleri öldürmemiz isteniyordu” diyordu. Ebu Kousa, öldürüldükten sonra Gazze’deki bir binanın çatısına asılan El Fetihli Hüsam Ebu Geynas’ın da HAMAS tarafından değil, El Fetih tarafından öldürüldüğünü ve çatıya asıldığını itiraf etti. Ebu Kousa, “El Fetih’in gençleri, Ebu Geynas’ı öldürdü ve sonra da bir binanın çatısına astı. Ebu Geynas sakal bırakmıştı, ancak sonradan anladık ki, kendisi El Fetih’tenmiş” diyor.

AP AJANSI BU YALANA ORTAK OLDU
HAMAS, o zaman Ebu Geynas’ın El Fetih tarafından öldürüldüğünü bildirdi ancak bu açıklama başta AP olmak üzere Batılı medya organlarınca görmezden gelindi. Ebu Kousa, aynı zamanda El Fetihlilerin Şeyh Nahid al Nimr’i kaçırarak soğukkanlı bir şekilde öldürdüğünü de itiraf etti.

EL FETİH GAZETECİLERİ öLDüRDü
Ebu Kousa, korkunç bir şekilde öldürülen Filistin gazetesi muhabirleri Süleyman Al Ashi ve Muhammed Abdo’nun ise gazeteci değil, HAMAS’ın İzzettin Al Kassam Tugayları için çalıştıklarını iddia ediyor. Al Ahram’ın Gazze’de yıllarca bulunmuş tecrübeli muhabiri Eşref Ebu Al Haul ise, Ebu Kousa’nın tersine, öldürülen bu iki gazeteciyle ilgili farklı bir şey anlatıyor. Ebu Al Haul, “Bu iki gazeteci soğukkanlı bir şekilde öldürüldü. Bu cinayetler, El Fetih ile HAMAS arasında geçen kavgadaki en korkunç cinayetlerdi” diyor.

Ebu Al Haul, aynı zamanda El Fetih liderlerinden Baha Ebu Jarad’ın iddia edildiği gibi HAMAS tarafından değil, çok sıkı bir şekilde yapılan soruşturmada, iki aile arasında çıkan kavgada öldürüldüğünü söylüyor.

‘HAMAS ÖLDÜRDÜ İZLENİMİ VERMEK İÇİN ÇATIYA ASILDI
Belgeselde aynı zamanda Abbas’ın yakın korumalarından Fawwaz Al Hetto’nun görüşleri de yer alıyor. Al Hetto da daha sonra bir binanın çatısına asılan Muhammed Swerki ile birlikteydi. Belgeselde, Al Hetto, “Muhammed Swerki El Fetihçilere yiyecek yardımı sağlarken yanlışlıkla HAMAS’ın bulunduğu bir binaya girdi. Bunun üzerine HAMAS tarafından sorguya alındı. Bunun üzerine Abbas’ın Force-17 olarak bilinen korumaları binayı bombardıman yağmuruna tuttu. HAMAS bizimle ilgilenmeyi bırakıp, bombardımana karşılık vermeye başladı. Ancak, Muhammed Swerki binanın üst katına çıkarken düştü ve hayatını kaybetti. HAMAS üyeleri beni serbest bırakırken, daha önce ikimizi de serbest bırakmayı düşündüklerini söylediler” dedi.

Al Hetto, Swerki’nin düşerek mi yoksa karşıdan gelen ateşle öldürüldüğünü açıklamıyor. HAMAS, Swerki’nin kaçmaya çalışırken düşüp öldüğünü, daha sonra El Fetih tarafından ayakları ve elleri bir iple bağlanarak, Swerki’yi HAMAS’ın öldürüp binadan aşağı attığı izlenimi vermeye çalıştığını bildirdi.

Belgesel, aynı zamanda Filistin Güvenlik Teşkilatı’nın, çalışanlarını nasıl Gazze’de bıraktığına dair önemli sorular da soruyor. HAMAS’ın El Fetih ve Filistin otoritesi tarafından bilerek mi Gazze’de bırakıldığı da bir başka önemli soru işareti olarak kalıyor belgeselde.

Belgeselin sonunda, HAMAS’ın eski güvenlik güçlerinin, Gazze’deki güvenlik karakollarına geldiklerinde içeride kimsenin olmadığını ve binaların yağmalanmasını önlemek amacıyla buraya yerleştiklerini belirten sözlerine yer veriliyor.

Halid Amayreh - Filistin Bilgi Edinme Merkezi

(çev: habervaktim)

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi