'İdeal aile için; dinleme, anlama, empati, istişare'

Dr. Selman Kuzu, aile içinde sağlıklı iletişimin olabilmesi için çiftlerin empati kurması gerektiğini söyledi. Kuzu, görüş alış verişinde bulunmayan çiftlerin büyük sorunlar yaşayacağını ifade etti.

Selman Kuzu, açıklamasında, aile içinde sağlıklı iletişimin olabilmesi için çiftlerin öncelikli olarak birbirleriyle konuşmaları gerektiğini söyledi. Konuşurken, çoğu çiftin birbirine tahammül edemediğini kaydeden Kuzu, sorunların halledilebilmesi için ilk aşamanın konuşma olduğunu ifade etti. 

Sorunların eşler arasında iletişimsizlikten kaynaklandığını söyleyen Dr. Kuzu, "Kadın veya erkek, zaten bütün gün kafam şişti o kadar kişiyle konuştum bir de seni çekemem dememeleri gerekiyor. Aksi takdirde önü alınamaz problemlerin fitili ateşlenmiş oluyor." diye konuştu.

Çiftlerin birbirlerine cevap yetiştirmek için birbirlerini dinlediklerini ifade eden Kuzu, bu dinleme savunmatik bir dinleme yöntemi olduğu için yanlış olduğunu vurguladı. Kuzu, "Çiftler konuşmaya başladıktan sonra birbirlerine cevap yetiştirmek için dinlememeli. Bunun yerine olaylara anlamaya çalışarak, şefkatle bakmalı. Bu çiftlerin yararına olur. Zaten günümüz de sarsılan yuvalar genelde birbirini anlama gayreti olmayan eşlerler arasında oluyor." şeklinde ifade etti.

Çiftlerin, anlamayı da sadece dinlemek olarak algıladığını belirten Dr. Kuzu, eşlerin dinlemeyi kelimenin ötesine taşıyarak, karşılıklı olarak duygularını çözmeye çalışmalarının faydalı olacağını dile getirdi.

"EŞLER EMPATİ KURMALILAR, İSTİŞARE YAPMALILAR"
Eşlerin, sorunlarını çözebilmek için empati kurmalarının faydalı olacağını kaydeden Dr. Selman Kuzu, "Çiftler, sorunları çözerken empati kurmaya çalışmalılar. Çünkü bu şekilde eşlerin sorunlar karşısında neden farklı tavırlar gösterdiği daha iyi anlaşılır. O zaman duygular anlaşılır. Geçek iletişim gerçekleşir." dedi.

Empatiyi kuran eşlerin sorunları tamamen ortadan kaldırabilmek için Peygamber Efendimiz (sas)'in sünneti olan istişareyi yapması gerektiğine işaret eden Kuzu, eşlerin egolara takılmadan fikrilerini söylemeleri gerektiğini söyledi.

Selman Kuzu, iki kişiden çıkan fikirlerden ikisinin de doğru olacağını, bu yüzden de eşlerin en doğru benim fikrim dememeleri gerektiğini söyledi. Kuzu, doğrulardan birinde eşlerin görüş birliği yapmalarını, bunu ise en basit şekliyle kura çekimiyle yapabileceklerini kaydetti. Kuzu, aile içi iletişimin iyi olabilmesi için çiftlerin birbirini dinlemesi, anlaması, empati kurması ve görüş alış verişinde bulunması gerektiğini önemle vurguladı.

(CİHAN)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri