Bunun sorumlusu kim olacak?

Belediyeler tarafından mahalle aralarına yaptırılan ve sayıları her geçen gün artan spor parkların denetim eksikliği olduğu açıklandı.

Kondisyon aletlerinin bilinçsiz kullanımına dikkat çeken Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Yaman Sarpel, belediyelerin çeşitli spor aletleri yerleştirerek kurduğu açık hava spor parklarına dikkat çekerek, "Bu spor parklarında bir vatandaşımız kalp krizi geçirirse sorumlusu kim olacak?" sorusunu yöneltti.

Her yaşa uygun spor olduğunu ve kontrollü sporun önemli olduğuna işaret eden Sarpel, " Belediyeler vatandaşların yürüyebileceği yürüme alanları yapabilir. Bu spor parklarında gerekli önlemler alınmıyor. Kalçasını çalıştıran, yürümeye çalışan ve bisiklet aletini çevirmeye çalışan bir vatandaş kalp krizi geçirirse sorumlusu kim olacak?. O parklarda 'Sen bu sporu yapabilirsin bunu yapamazsın' diye uyaracak bir görevli yok. Bu spor parkları büyük bir risk içeriyor. Denetimi eksikliği var. Çok da gerekli olmadığını düşünüyorum. Çok sayıda vatandaş o parklarda hangi sporu yapacağını bilmeden spor yapmaya çalışıyor." diye konuştu.

Spor yapacak kişinin hangi sporu yapabileceğinin belirlenmesinin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Sarpel, "Bu insanlar sağlık kontrolünden geçmeli. Hangi koşullarda spor yapabilirler. Kaç kilometre ya da kaç dakika yürüyebilirler bunlar belirlenmeli. Hastanın kalp kapasitesi bu sporlara izin veriyor mu? Hangi yaş grubunda hangi spor yapılmalı bunlar bilinmeli. Bunun için Okullarda ve sağlık kulüplerinde bu eğitimler verilmeli. Türkiye'de herkes sporu kendisi seçtiği için spor yaralanmaları da artıyor." ifadesinin kullandı. Spor sağlığı merkezlerinin sayısının arttığını ancak yeterli olmadığını anlatan Sarpel, "Özellikle bu merkezlerde bayanlar kilo vermek için gidiyor. Birden kilo vermek istedikleri için aşırı spor yapıyor. Daha sonra da diz ağrılarıyla doktora gidiyorlar." şeklinde konuştu.


(CİHAN)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri