Hoca Ahmet Yesevi sempozyumu başladı

Bağcılar Belediyesi'nin düzenlediği 'Uluslararası Hoca Ahmet Yesevi Sempozyumu', Holiday Inn Otel'de başladı. TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in de açılışına katıldığı ve Ahmet Yesevi'nin anlatılacağı sempozyum, iki gün sürecek.

Holiday Inn Otel'de başlayan sempozyuma, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, AK Parti İstanbul Milletvekili Feyzullah Kıyıklık, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Mehmet Görmez, Namık Kemal Zeybek, Orta Asya'dan bilim adamları ile çok sayıda akademisyen katıldı. 

Toplantının açılışında konuşan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, "Hoca Ahmet Yesevi gibi büyük bir şahsiyeti konu edinen bir sempozyumu düzenlemekten büyük bir mutluluk duyuyoruz. Ne mutlu ki sempozyum boyunca konularını burada bizlerle paylaşacak hocalarımız, ilim adamlarımız vardır." dedi. Ahmet Yesevi'nin izine Doğu Türkistan'da, Kazakistan'da, Özbekistan'da, Azerbaycan'da, Kırgızistan'da, Türkmenistan'da, Türkiye'de ve Balkanlar'da rastlamanın mümkün olduğunu dile getiren Çağırıcı, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bizim yaptığımız da; tarihi ve ilmi veriler ışığında iz sürmektir. Hoca Ahmet Yesevi, manevi büyüklerimizin başında gelir. Sayıları 99 bine varan talebeleri Türklerin yaşadığı tüm topraklara dağılmıştır. Çin Seddi'nden Adriyatik'e kadar büyük bir sahanın Türkleşmesine ve İslamlaşmasına yol açmışlardır. Hoca Ahmet Yesevi, verdiği hikmet dersleriyle Anadolu'nun Türk yurdu haline gelmesini sağlayan din ve devlet büyüklerimizin ilham kaynağı olmuştur. Gönüllere billur Türkçesiyle misafir olmuştur. Söylediği Türkçe şiirlerle de Türk şairlerinin piri sayılan Yunus Emre'nin yolunu açmıştır."

Çok sayıda bilim adamı ve akademisyenin yer aldığı sempozyum iki gün sürecek.

(CİHAN)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri