'Ebeveynler, çocuk büyütmeyin, çocuk yetiştirin'

Eğitimci-yazar Ahmet Maraşlı, ebeveynlere çocuk büyütmenin yerine çocuk yetiştirmeleri gerektiğini kaydetti. Maraşlı, kitap okumanın çocuğun gelişiminde büyük önemi olduğunu söyledi.

Ahmet Maraşlı, insanlığın özlenen seviyeye erişebilmesi için insanın gerçek bir eğitime ihtiyacı olduğunu belirtti. Maraşlı, özlenen insan seviyesine ulaşabilmek için öncelikli olarak çocukların yetiştirilmesine büyük önem verilmesi gerektiğini ifade etti. Eğitimin, çocukların yetiştirilmesinde yadsınamaz bir yeri olduğunu kaydeden Maraşlı, ebeveynlerin çocuk yetiştirmediğini, sadece büyüttüğünü belirtti. 

Eğitimci Maraşlı, "Çocuk büyütmek kolaydır. Herkes çocuk büyütür. Fakat herkes çocuk yetiştiremez. Toplumda ailelerin çocuk yetiştirmediğinden dolayı sorunlar baş gösteriyor. Bu nedenle anne-babalar, çocuklarını büyütmeyi değil, yetiştirmeyi hedef almalı." dedi.

Çocukların toplumda ileriki yaşantılarında düşünen birey olması için çocukluk yıllarında yapılacak eğitimlerin çok önemli olduğunu vurgulayan Eğitimci-Yazar Maraşlı, anne babaların çocuklara hazır cevap şeklinde soracakları soruların çocukların hızlı düşünmesini geliştireceğini söyledi.

Maraşlı, "Fıkra anlatmak, hazırcevap sorular sorarak çocuğun hazırcevaplara cevaplar vermesi şeklinde gerçekleştirilen oyunlar çocuğun zihnini ve kapasitesini zorlar, düşünmesini sağlar fakat asla yormaz. Bu yöntem özellikle çocuklar için düşünce üretimini çok zevkli hale getirmektedir." diye konuştu.

Eğitimde kitap okumanın önemine de değinen Maraşlı, "Çocuklar için 'kitap kurdu' tabiri vardır, fakat bu yanlış bir kavramdır. Kitap kurdu gibi değil, bal arısı gibi okumak gerekir. Kurt bir nesneyi kemirir öğütür ve bir yere yığar ama bal arısı öyle değil, her çiçeğe konmaz, seçici davranır ve konduğu çiçeğin özünü alır ve birçok derde deva olan balı üretir. Okurken de bu şekilde okumalıyız." şeklinde konuştu.

(CİHAN)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri