'Akif bugünleri hissetmiş de yazmış'

Türkiye Yazarlar Birliği Mehmet Akif Araştırmaları Merkezi Başkanı ve Yazar D. Mehmet Doğan, milli mücadele döneminde ayakta kalmaya çalışan bir milletin kimlik tanımlaması olarak nitelendirdiği İstiklal Marşı’nın cumhuriyetin kuruluşundan itibaren

Türkiye Yazarlar Birliği Mehmet Akif Araştırmaları Merkezi Başkanı ve Yazar D. Mehmet Doğan, milli mücadele döneminde ayakta kalmaya çalışan bir milletin kimlik tanımlaması olarak nitelendirdiği İstiklal Marşı’nın cumhuriyetin kuruluşundan itibaren zaman zaman değiştirilme girişimleriyle karşılaştığını söyleyerek, “Anayasa’da yasalarda, kurumlarda millet yok. Her şey değiştirildi. Ama İstiklal Marşı metni, o zamanki milletin kimliğini, fikri zeminini ortaya koyduğu için değiştirilemedi” diye konuştu. 

ESAM’ın Çarşamba Konferansları’nın konuğu olan Doğan, "Milli Bağımsızlık ve İstiklal Marşı’ konusunda önemli değerlendirmelerde bulundu. Doğan, Meclis kayıtlarında ‘İslam Şairi’ olarak geçen Mehmet Akif Ersoy’un özel davetle yazdığı İstiklal Marşı’nın uzun bir metin olmasına rağmen şiir tekniği, muhteva ve edebi bakımdan oldukça olağanüstü bir metin olduğuna dikkat çekti.

Akif Ersoy’un bir günde yazdığı Marşın muhteva itibariyle 300 yıldır batı ile mücadele eden ve geri çekilmenin sonunda ayakta kalma mücadelesi veren bir milletin kimlik tanımlaması olduğunu vurgulayan Doğan, “Mehmet Akif’in metinde yer verdiği sembolik unsurlar belki o zaman önemli değildi. Ama sonraki yıllarda hepsi çok önemli hale gelmiştir. Çünkü Milli Mücadeleden sonra millete ters düşen bir yapı oluştu. Anayasada, yasalarda millet yok. Kurumlarda, konuşmalarda millet kendini bulamıyor. Millet kendisini sadece İstiklal Marşı’nda buluyordu. Mehmet Akif, sanki İstiklal Marşı’nı yazarken gelecekte olacakları hissetmiş yazmış” dedi.

Laikler, batıcılar ve dine mesafeli olanların zaman zaman marşın değiştirilmesine yönelik taleplerde bulunduklarını kaydeden Doğan, “Ama bunda başarılı olamadılar. Her şey değiştirilse de, o değiştirilemediği için hepsinin doğru olmadığını hep o ortaya koyuyor” dedi.

Akif’in İstiklal Marşı yarışmasına katılmadığını ve Mustafa Kemal’ın ısrarı ile Maarifvekili Hamdullah Suphi’nin isteği üzerine bu metni kaleme aldığını kaydeden Doğan, “Mehmet Akif, milli mücadeleye özel davet edilen iki isimden birisidir. Ancak özel davet alan tek şairdir. Bir misyonu yüklenmiştir. O misyon için Ankara’ya geliyor ve İstiklal Marşı’nı yazıyor” dedi.

habervaktim

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri