Artık özel araçlar paylaşılacak

İşe gidip gelirken aynı yolu kullanan vatandaşlar, komşuları veya yeni yol arkadaşları ile özel araçlarını paylaşacak. Bursa Nilüfer Belediyesi, uygulamaya koydugu 'Liftshare Araç Paylaşım Sistemi' ile vatandaşlardan özel araçlarını paylaşarak yolculuk ya

Son yıllarda içinden çıkılmaz hal alan ve hayatı büyük oranda olumsuz etkileyen trafik çilesi ve hava kirliliği, yönetimleri yeni yöntemler bulmaya itiyor. Özellikle belediyeler, trafiğin rahatlatacak çözümler üzerinde dururken, bunların başında yeni yollar, bat-çık'lar ve büyük araçlara konulan sınırlamalar göze çarpan ilk uygulamalar. Son olarak Bursa Nilüfer Belediyesi sunduğu 'araç paylaşım sistemi' ile yeni bir uygulama başlattı. Yeni uygulama ile belirli yönlerde yolculuk yapacak vatandaşlar, belediye tarafından hizmete sunulacak internet programı üzerinden iletişim kurarak araçlarını paylaşma yoluna gidecek.

Özellikle büyük şehirlerde yaşayan insanların her sabah işe gitmek ve akşam da aynı yolu kullanarak evine dönmeleri artık sıradan bir iş hayat tarzı haline geldi. Her sabah aynı trafik yoğunluğu ve kaybedilen zaman, giderek yükselen ve bütçede önemli bir yer tutan yakıt masrafı, aracı bırakabilecek güvenli bir otopark sorunu ve egsoz emisyonlarıyla kirlenen hava için yeni ve etkili bir çözüm olarak sunuluyor 'özel araçlarımızı paylaşmak' projesi.

Türkiye'de ilk defa Nilüfer Belediyesi, Liftshare Araç Paylaşım Sistemi tarafından uygulamasını kendi internet sitesine (www.aracpaylas.com/nilufer ) ekleyerek araç paylaşım sistemini vatandaşlara sunacak. İngiltere'de 300'ün üzerinde yerel yönetim ve belediye tarafından uygulanan 'Liftshare Araç Paylaşım Sistemi'ni Türkiye'de ilk kez Bursa'da hizmete sunma hazırlığında olan Nilüfer Belediyesi, bu şekilde trafik ve hava kirliğinde büyük bir rahatlama sağlamayı hedefliyor.

Konu ile ilgili Alaattin Bey hizmet binasında düzenlenen basın toplantısında bilgi veren Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, bu araç paylaşım sistemi ile trafik sorunu ve hava kirliliğine yeni bir açılım getireceklerini belirtti. Nüfusun büyük çoğunluğunun kentlerde yaşadığını anlatan Bozbey, vatandaşların trafik yoğunluğu, hava kirliliği, otopark sorunu, zamanla yarışan bir yaşam biçimi nedeniyle komşuluk ilişkilerinden uzak bir apartman hayatı sürdüğünü anlattı. Sadece paylaşarak da bunlara bir ölçüde olsa çözüm getirmenin mümkün olduğuna dikkat çeken Mustafa Bozbey, "Belediye olarak Nilüferlileri araç paylaşımına teşvik eden kampanyayı hayata geçiriyoruz. Liftshare Araç Paylaşım Sistemini Türkiye'de ilk kez Nilüfer Belediyesi uyguluyor. Uygulama ile aynı mahalle, aynı site ve apartmanda oturup her sabah işe giderken aynı güzergahı kullanan, kendi arabasıyla aynı bölgelere giden insanları internet üzerinde buluşturarak, bu kişilerin özel araçlarını paylaşmaları ve pek çok kazanım sağlarken komşuluk ilişkilerini de geliştirmeleri hedefliyoruz." dedi.

Trafik yoğunluğu, yakıt masrafları, otopark sorunu ve kirlenen hava için bir çözüm olarak öne çıkan uygulamanın belediyenin web sitesi üzerinden hayata geçirileceğini aktaran Başkan Bozbey, araç paylaşım uygulamasına katılacak vatandaşlar, şehir içinde yaptıkları düzenli veya bir seferlik yolculukları yanı sıra şehir dışına da araç paylaşımı ile yolculuk yapabileceklerini söyledi.

Mustafa Bozbey, "Araç paylaşım sistemi ile özel araçların daha verimli ve etkili kullanımı sağlanıp, ulaşım masraflarını azaltmak; otopark ihtiyacına çözüm getirmek; ulaşımdan kaynaklanan hava kirliliğini azaltmak; toplu taşımayla entegrasyonu kolaylaştırmak mümkün olacak." şeklinde sözlerini tamamladı.

Liftshare Araç Paylaşım Sistemi Türkiye Temsilcisi Murat Ülman ise sistemin İngiltere'de başarıyla uygulandığını belirterek, "Türkiye'de ilk kez Nilüfer Beledilesi ile bu uygulamayı başlatıyoruz. Bir yıl sürecek deneme uygulamasında elde edilecek başarıya göre diğer şehirler ve yerlerde de uygulamayı genişleteceğiz." dedi.

Sisteme girecek olanların herhangi bir ücret ödemeyeceğinin altını çizen Ülman, güvenlik konusunun ise diğer internet sitelerindeki kadar olabileceğini ve bu konuda vatandaşların kendi araştırması sonrasında güvenebileceği insanlarla araçlarını paylaşabileceğini söyledi. (CİHAN)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri