'Katliama Halepçe' adlı Kürtçe oyuna yoğun ilgi

Halepçe katliamının yıldönümü münasebeti ile Mustazaf-Der Diyarbakır Şubesi ile Cami-Der tarafından "Katliama Halepçe" adlı Kürtçe tiyatro oyunu sahnelendi. Halepçelilere Kimyasal gazların atıldığı sahnede duygulu anlar yaşandı.

Mustazaflarla Dayanışma Derneği (Mustazaf Der) Diyarbakır Şubesi ile Cami-Der, “Dünya Mustazaflar Haftası” ve Halepçe katliamının yıl dönümü münasebetiyle “Katliama Halepçe” adlı Kürtçe tiyatro oyunu düzenledi. Diyarbakır Merkez Yenişehir İlçesi eski Eğitim Fakültesi karşısında bulunan Kaplan Düğün Salonu’nda düzenlenen tiyatro iki seans halinde sahnelendi. Saat 12.30’da bayanlar, akşam saat 19.00’da ise erkekler için düzenlenen Kürtçe tiyatronun iki seansını binlerce kişi izledi. Yoğun katılım nedeniyle birçok kişi tiyatroyu ayakta izlemek zorunda kaldı. 

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan Kürtçe tiyatro, Halepçe katliamını anlatan sinevizyon gösterimi ile devam etti. Ardından Mustazaf-Der Diyarbakır Şube Başkanı Osman Aktaş kısa bir konuşma yaptı.
Aktaş, iki yıl önce, İslam coğrafyası başta olmak üzere yeryüzünün her yerinde, mazlum ve mustazafların uğradıkları her türlü haksızlığa, zulme, zorbalığa ve katliamlara dikkat çekmek amacıyla bu haftayı “Dünya Mustazaflar Haftası” olarak ilan ettiklerini hatırlattı. Aktaş, “Hafta boyunca anma etkinlikleri, fotoğraf sergileri, tiyatro gösterileri, paneller ve seminerler tertip ediyoruz. Duyarlı tüm STK’ların ve halkımızın bu haftayı sahiplenip, değerlendireceğini umut ediyoruz” diye konuştu.

Aktaş, Halepçe katliamı, Şeyh Ahmed Yasin’in Şehadeti, Üstad Said Nursi’nin vefatı gibi önemli olayların 16–23 Mart tarihleri arasında yaşanmasında dolayı bu haftayı seçtiklerini de ifade etti.

Yapılan konuşmanın ardında tiyatro oyunu sahnelendi. Özelikle kimyasalın atıldığı sahnede duygulu anlar yaşandı. Tiyatro oyunu yaklaşık 2 saat sürdü. (M. Salih Keskin – İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri