Görme engellilerin kayak keyfi

Dünyanın önde gelen kayak merkezlerinden Uludağ'da kayak yapmayı öğrenen görme engelliler büyük heyecan yaşadı. Engelli gençler, görmeden kayak yapmanın büyük cesaret ve özgüven gerektirdiğini dile getirdi.

İstanbul'dan gelen 20 görme engelli genç, Uludağ Engelliler Kayak Kampı'nda tecrübeli hocaları eşliğinde kayak yapmayı öğreniyor. Büyük mutluluk yaşayan engelliler, örmeden kayak yapmanın zorluklarını hocaların yardımıyla aşmaya çalışıyor. 

Engelli gençlerden Bekir Beşen, hem özgüven hem de spor açısından çok güzel bir aktivite yaptıklarını belirtti. Beşen, görmeden kayak yapmanın nasıl bir duygu olduğunu ise şöyle anlattı: "Aslında biz görüyoruz ama gözlerle değil. Önemli olan bir şeyi yapabilmektir. Bunun yolu farklı olabilir ama sonuç önemlidir. Biz beynimizi, ruhumuzu, kalbimizi kullanarak görüyoruz, gözlerle değil. Ama gözlerle görmeden kayak yapmak biraz eğitim gerektiriyor. Biraz özgüven gerektiriyor."

Deniz Süral isimli görme engelli genç ise kayak yapmanın çok güzel bir duygu olduğunu söyledi. İlk kez kayak yaptığını ve çok eğlendiğini ifade eden Süral, "Ben gerçekten inanılmaz bir şey yaşıyorum. Burada çok eğleniyorum. Buradan hiç gitmek istemiyorum." diye konuştu.

Diğer insanlardan farkları olmadığını ifade eden Süral, engelli çocuğu olan ailelere şöyle seslendi: "Bir kere kavrasak anlarız. Ben artık ailelere şunu söylemek istiyorum. Çocuklarını tek başına bir yerlere göndersinler. Onlara güvensinler ki onlar da ayakta durmayı öğrensinler."

Görme engelli Evren Doğru da kayak yapmanın büyük mutluluk olduğunu kaydetti. Doğru, duygularını şöyle dile getirdi: "İlk defa kayak yaptım. Tam anlamıyla özgürlük, hız, adrenalin. Hepsi bir arada var. Benim bu işten anladığım bu. Tamamen özgürlük. Yani düşün biz yolda bastonla yürüyen bir grubuz. Koşma imkanımız pek yok. Ama burada pistte koşar gibi hızlı hareket edebiliyoruz."

Bu yıl 9'uncusu düzenlenen etkinlik hakkında bilgi veren İstinye Rotary Kulübü Dönem Başkanı Hüseyin Kılıç ise yüzde 85 ve üzeri görme engeli bulunan gençlere kayak öğrettiklerini belirterek, "Engelliler, 'kayak üzerinde nasıl duracağız?' diye soruyorlardı. Ama kayak yaptıkları zaman inanamıyorlar. Onlara özgüven sağlamak için, onları topluma tekrar kazandırmak için çok güzel bir aktivite yaptığımızı düşünüyoruz."

(CİHAN)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri