Bediüzzaman, model insan için çalıştı!

SERVER VAKFI’nın düzenlediği ‘Çarşamba Sohbetleri’ programında vefatının 50. yılında Bediüzzaman konuşuldu. Araştırmacı – Yazar Safa MÜRSEL , “Bütün Yönleriyle Bediüzzaman Said Nursi” konulu konuşmasında “B

Said Nursi’in kendi ifadesiyle üç döneme ayırdığı 83 yıllık hayatında ortaya koyduğu fikir ve aksiyonları örnekleri ile anlatan yazar Sefa Mürsel, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Bediüzzaman, 83 yıllık hayatı boyunca eylem ve düşünsel yönü ile farklı kişiliği ile hep sosyal hayatın içinde olmuştur. “Mevtim – ölüm- hayatımdan ziyade hizmet edecek”diyen Bediüzzaman, İslam’ın, Sıratı Müstakim üzerine ufkumuzu açacak eserler vermiştir.

Eserleri, hayatı içinde ancak tamamlanmış, o eserlerinin birinci baskılarını görebilmiştir. Ciltler yayınlandığında çocuklar gibi sevinip, “ölsem de gam yemem” demiştir.

1921’e kadar eski Said’tir.1921’den sonra da yeni Said. Bediüzzaman, eserlerini 2. Said dönemi başlangıcı olan 1926 da yazmaya başlamış. Risalelerin telifi 1948 de bitmiştir. 1948, Risalelerin ve mahkemelerin bittiği dönemdir.1948 sonrası 3. Said dönemidir. Bu dönem eserlerini topluma mal etme ve sosyalleşme dönemidir.
Meşhur Türk Ceza Kanununun 163. maddesi %90 olarak Said Nursi ve talebelerine uygulanmıştır. 1985 yılına kadar hemen hemen aynı iddianame ile 1500 civarında dava açılmış, 1985 de bitmiştir. 1985’den sonra açılan davca yoktur.

İslam dünyasında 13 asırda 350 bin civarındaki tefsir çalışmaları yapılmıştır. Bu tefsirler içinde söylenmeyen bir şey yok. Bediüzzaman ‘ben de bu tefsirlerden farklı bir şey söylemedim’ diyor. Bediüzzaman, 350 bin tefsiri öz halinde önümüze koyarak Müslüman’ın ihtiyacını karşılama konusunda kaynak oluşturmuştur.

Müslim- gayrimüslim her insana hitap eden düşünce adamıdır. Akıl ve kalbin kabul edeceği bir formu önümüze koyduğu için ilgi duyuluyor.

1911 de yazdığı kitap da ‘Maksadım; üzeri tozlanan elmas kılıca biley vurmaktır’ diyor. Yani O’nun yaptığı zamanla üstü örtülen İslam hakikatlerine cila vurmaktır ve çeşitli materyalist felsefeler karşısında İslam’ın müdafaasını yapmaktır.

Risale-i Nurlar, gerçek dini anlama konusunda kaynaklık ediyorlar.

İlhami Soysal, Bediüzzaman için, “O, Osmanlıyı çağdaşlaştırmak, Türkiye Cumhuriyetini de dindarlaştırmak istiyor” demiştir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri