Dünya alarm veriyor

Dünya’nın dört bir yanında yaşanan sıcak gelişmeler endişe veriyor. Her gün savaş, çatışma, işkence, felaket haberlerinin geldiği coğrafyalarda neler oluyor?

Cansuyu Derneği’nin yayın organı Cansuyu Dergisi’nin Mart 2008 sayısı çıktı. Yine dikkat çekici dosyaların göze çarptığı dergide, dernek faaliyetlerinin yanı sıra dünya gündemindeki gelişmelere yönelik çarpıcı analizlerin yapıldığı dosyalar da yer aldı.

DüNYA ALARM VERİYOR
Derginin bu sayısında dünyanın sürüklenmekte olduğu felakete dikkat çekiliyor ‘Cansuyu dünya raporu’ başlığıyla yayınlanan haberde dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşanan çatışma, felaket, işkence, yoksulluk gibi tehlikeler analiz ediliyor. İşte dünyanın karşı karşıya kaldığı tehlikeyi ortaya koyan ülkelerden sadece bir kaçında yaşanan son gelişmeler:

FİLİSTİN’DE İNSANLIK DRAMI YAŞANIYOR
İsrail’in abluka altına aldığı Gazze’de tam bir insanlık dramı yaşanıyor. Ambargo nedeniyle gıda ve ilaç sıkıntısı yaşanıyor. Hayatta kalabilmek için Mısır ile aralarındaki duvarı yıkıp bu ülkeye geçen Filistinliler, ihtiyaçlarını alıp yeniden ülkelerine döndüler. Ancak baskılar üzerine Mısır, sınırı yeniden kapattı. Ambargo altındaki Gazze’ye İsrail’in düzenlediği saldırılarda ise siviller ölüyor.

4 MİLYON IRAKLI AçLIKLA MüCADELE EDİYOR
Birleşmiş Milletler yetkilileri, Irak'ta 4 milyon Iraklının açlıkla mücadele ettiğini, 27 milyonluk ülkenin yüzde 40'ınınsa temiz su kaynaklarından mahrum olduğunu açıkladı. 2 milyondan fazla kişi çatışmalar nedeniyle yaşadığı yeri terk etmek zorunda kaldı.

çAD’DA SULAR DURULMUYOR
Hükümet güçleri ile muhalif güçler arasında yaşanan çatışma şiddetini arttırıyor. Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü, çatışmalarda en az 100 sivilin öldüğünü bildirdi. Fransa’nın her an çad’a müdahalede bulunabileceği belirtiliyor.

İNGİLTERE KöLE PAZARINA DöNDü
Avrupalı çeteler, Afrika'dan satın aldıkları her yaştan çocuğu, İngiltere gibi ülkelerde modern köle olarak satıyor. The Sunday Telegraph gazetesinde yer alan habere göre çocuk tacirleri, Afrikalı annelerin henüz doğmamış çocuklarını bile satın alıyor. Bu çocukların çoğu fiziksel-cinsel tacize uğruyor. çocukların İngiltere'deki Afrika Kiliseleri'nin geleneksel 'büyü' ve 'şeytan kovma' ayinlerine kurban edildikleri de iddialar arasında... çocuk Sömürüsü ve çevrimiçi Koruma Merkezi tarafından yapılan araştırmaya göre, sadece geçen yıl yaşları 12-14 arasında değişen 330 Afrikalı çocuğun yasadışı yollarla ülkeye sokulduğu belirlendi. Polis ve çocuk koruma örgütleri, gerçek rakamın binlerle ifade edilmesi gerektiğini vurguluyor.

POLONYA’DAKİ KAMPLARDA GüNDE 32 KİŞİ KAYBOLUYOR
Avrupa'da çeçen mülteci dramı. Rus ordusu işgalinden kaçan ve Polonya'ya gelen binlerce çeçen buradan Avrupa içlerine gitmek istiyor. Fakat Fransa'dan başka kendilerini kabul eden yok. Polonya’daki mülteci kamplarında ise sadece bir gün içinde 32 kişinin kaybolduğu belirlendi.

ABD BüTçESİNİ SAVAŞLARA AYIRDI

ABD Senatosu savaş bütçesine onay verdi. 555 milyar dolar değerindeki bütçenin 70 milyar dolarlık bir dilimi, Irak ve Afganistan'da yürütülen askeri operasyonlara ayrıldı. Senatörler, savaş fonlarını 25 ret oyuna karşılık 70 kabul oyuyla onayladı. Bush'a halk desteği dibe vurdu. ABD'de yapılan bir kamuoyu araştırmasında Bush'un halk arasındaki desteğinin yüzde 30'a düştüğü görüldü.

BANGLADEŞ’TE 7 MİLYON İNSAN EVSİZ
Asya'nın en fakir ülkelerinden Bangladeş, Sidr kasırgasının yaralarını sarmaya çalışıyor. Saatteki hızı 240 kilometreyi bulan kasırgada 5 binden fazla insanını kaybeden ülkede 7 milyon kişi de evsiz kalmış durumda. Kasırganın yol açtığı yıkımın izlerini ülkenin her yanında görmek mümkün.

AFGANİSTAN’DA SOĞUK KIŞ NEDENİYLE 503 KİŞİ öLDü
Afganistan'da etkisini sürdüren soğuklar nedeniyle aralarında çocukların da bulunduğu 503 kişi öldü. Alman gıda yardım kuruluşu Welthungerhilfe'ın Jawzjan eyaleti proje müdürü Uwe Herman, "ölü sayısının gerçek rakamı çok daha fazla. çünkü resmi sayım yapan kimse yok ve pek çok bölgeye kapalı yollar nedeniyle ulaşamıyoruz" dedi.

(Engin Kaşdaş-habervaktim)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri