Güvercinlerde 'demokratik hiyerarşi' sistemi

Kuş sürülerinin birlikte uyum içinde uçmalarının "her bir kuşa söz hakkı tanıyan demokratik karar alma mekanizması sayesinde olduğu" bildirildi.

Oxford Üniversitesi bilimadamları, evlerine dönmekte olan 13 güvercine minik GPS cihazları iliştirerek, kuşların davranış biçimini 15 kilometrelik güzergah boyunca inceledi. 

İngiliz gazetelerinde yer alan haberlere göre, "dominant kuşların" liderlik yaptığı güvercin sürülerinde "esnek liderlik sisteminin" hakim olduğu bir çeşit "demokratik hiyerarşinin", tüm kuşların aynı yönde hareket etmesini sağladığı belirlendi.

Araştırmayı kaleme alan Dr. Dora Biro, sürünün tek bir kuşun egemenliğinde olmadığını, bununla birlikte tamamıyla eşitlikçi de olmadığını belirterek "her kuşun bir oy hakkı var, ancak her bir oyun ağırlığı kuştan kuşa değişiyor" dedi.

Dr. Biro, hiyerarşinin daha aşağısında bulunan kuşların da, arkalarındaki kuşları etkileyerek, sürünün seyrüseferinde söz sahibi olduklarını belirtti.

Biro, alt seviyedeki kuşların da kararlarının etkili olduğunu ancak daha az önem taşıdığını söyledi.
Bu hiyerarşinin esnek olduğunu belirten Biro, herhangi bir kuşun liderlik rolünün zaman içinde değişebildiğini, bu esnekliğin kuşlara, tümünün sürünün hareketi üzerinde etkisi olması dolayısıyla, hayranlık uyandıran akrobasi yapmalarını sağladığını bildirdi.

Öncü kuşların yön bulma konusundaki liderlik yeteneklerinin doğuştan gelip gelmediği ise henüz bilinmiyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri