Balıkların göç yolları değişti

 Küresel iklim değişikliği, Türkiye'deki balıkların göç modellerini de bozdu.

Avrupa Çevre Ajansı (AÇA) tarafından hazırlanan raporda, denizlerdeki su sıcaklığı ve mevsimsel rüzgarlardaki yön değişikliklerinin balıkların göç yollarını değiştirdiği belirtildi. 

Göç yollarındaki değişikliklerin balık stoklarını etkilediğine işaret edilen raporda, yüksek ekonomik değere sahip palamut, lüfer ve uskumru gibi göç eden balık türlerinin göç yollarındaki değişiklikler anlatılıyor.

Bu tür balıkların sonbaharda Akdeniz'e doğru, ilkbaharda ise Karadeniz'e doğru göç ettikleri belirtilen raporda, her geçen yıl daha az sayıda balığın boğazlar üzerinden göç ettiği vurgulandı.

Göç yollarındaki değişikliklere, en fazla su sıcaklığındaki ve mevsimsel rüzgarlardaki değişikliklerin neden olduğu anlatıldı.

Raporda ayrıca, Karadeniz'deki hamsilerin sayısının 1980'den itibaren çeşitli nedenlerle azalmaya başladığı belirtildi.

Bu duruma, aşırı avlanma, su sıcaklıklarının artması, kuzey batı Atlantik'ten gelen yeni bir tür taraklı denizanasının bölgeyi istila etmesinin neden olduğu bildirilen raporda, "Bu denizanası türü Karadeniz'den gelen kargo gemilerinden boşaltılan balast sularından, balık larvalarından ve organizmalarla beslenmektedir. Böylece hamsi sürüleri için gerekli besin kalmamaktadır" denildi.

Raporda, bu gelişmelere karşın son dönemde Karadeniz'deki ekosistemde bazı iyileşme çalışmaları görüldüğü de kaydedildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri