Romanlar Kur'an kursu istedi

Diyanet İşleri Başkanlığı, Eskişehir'in Alpu ilçesinde yaşayan Roman vatandaşlardan gelen talep üzerine Kuran kursu açıyor.

Başkanlıkça projesini onaylanan, iki katlı ve 40 kişinin Kuran-ı Kerim eğitimi alabileceği Kuran kursunun yapım çalışmaları önümüzdeki günlerde başlayacak. Alpu Belediyesi'nin imar planı üzerinde çalıştığı Kuran kursunun, yılar önce Romanya ve Bulgaristan'dan göç eden vatandaşların yoğun olarak yaşadığı Evren Paşa Mahallesi'nde Eylül ayında eğitime açılması planlanıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın mart ayında İstanbul Abdi İpekçi Spor Salonu'nda 10 bin Roman vatandaşıyla bir araya gelerek yaptığı "Roman açılımı" meyvelerini vermeye başladı. İstanbul'daki toplantıda Başbakan Erdoğan'dan ev isteyen Roman vatandaşlar, şimdi de kendi mahallerine Kuran kursu yapılmasını istedi. Eskişehir'in Alpu ilçesinde 1936 yılında Romanya'dan göç edenlerin yoğun olarak bulunduğu Evren Paşa Mahallesi'ndeki Roman vatandaşlar, İl Müftülüğü'nden mahallelerine Kuran kursu yapılmasını talep etti. 

Eskişehir İl Müftüsü Dr. Ahmet Akın, Alpu ilçesinde yaşayan Romanya'dan göç etmiş vatandaşlardan mahallelerine Kuran kursu açılması konusunda talep aldıklarını, gerekli çalışmaların ise başlatıldığını söyledi. Talebi, Müftülük bünyesindeki gezici vaiz ekibinin geçen aylarda Alpu ilçesi Evren Paşa Camii'ndeki vaazın ardından aldığını anlatan Müftü Akın, "Vaaz sonrasında Evren Paşa Mahallesi'nde ikamet eden bayanlar, görevlilerimize ' Bizlere güzel vaaz ettiniz. Birde mahallemize Kuran Kursu açarsanız çok mutlu oluruz.' diye talepte bulunmuşlar." şeklinde konuştu.

Bunun üzerine çalışmalara başladıklarını dile getiren Müftü Akın, Kuran kursu için bir arazi belirlediklerini ve durumu Diyanet İşleri Başkanlığı'na ilettiklerini ifade ederek, " Başkanlığımız talebi olumlu bularak çalışmalara onay verdi. Gerekli izni ve proje örneklerini bizlere sundular." dedi.

Söz konusu Kuran kursunu Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu'nun da çok önemsediğini vurgulayan Müftü Akın, "Bunu daha önceden yapmamız gerekirdi. İhtiyacı olan herkese dini bilgiyi ulaştırmak zorundayız. Geç de olsa bunu yapmaktan mutluluk duyuyoruz." ifadesini kullandı.

Atalarının 1893'lü yıllarda Kafkaslardaki Kuban'dan Romanya'ya, 1936'da ise Adana'ya göç ettiğini anlatan Evren Paşa Mahallesi sakinlerinden Hüseyin Öz (65), 50 yıl önce de Alpu ilçesine geldiklerini ifade etti. Dinlerine çok bağlı olduklarını ve çocuklarının dini eğitimi en iyi şekilde alması için ellerinden geleni yaptıklarını kaydeden Öz, "Mahallemizde cami var. Bir de Kuran kursumuz olsun. Bizler çocuklarımızı başka mahallelerdeki Kuran Kurslarına göndermek istemiyoruz. Bunu müftülüğe ilettik. Olumlu karşıladılar ve kursumuz açılacak." şeklinde konuştu.

Öz, mahallerine 5–6 sene önce de Kuran kursu açılması için talepte bulunduklarını, yetkililerin, "Tamam, hallederiz" dediklerini ancak yapmadıklarını da sözlerine ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri