"İsrail agresif terörist bir devlettir"

İskoçyalı ünlü komedyen Frankie Boyle İngiliz BBC televizyonunun kendisinin iki yıl önce İsrail ve Yahudilerle ilgili söylediği sözlerden dolayı özür dilemesine tepki gösterdi. Boyle, BBC'yi korkaklıkla suçlarken, İsrail'in agresif bir terörist devlet old

MEHMET NEDİM ASLAN/LONDRA

İskoçyalı ünlü komedyen Frankie Boyle, İsrail'in saldırgan ve ayrımcı bir terörist devlet olduğunu söyledi. Boyle bu açıklamayı, İngiliz BBC televizyonunun kendisinin 2008 yılında İsrail ve Yahudilerle ilgili söylediği sözlerden dolayı özür dilemesi nedeniyle yaptı.

KIZGIN YAHUDİ FİLİSTİNİ VURARAK PARÇALAR AYIRIYOR
2008 yılında BBC Radyo 4'te yayınlanan “Political Animal” (Politik Hayvan) isimli programda Boyle, “Ben Ortadoğu ile yakından ilgileniyorum ve İsrail ordusunun savaş sanatlarını çalışıyorum. Ve Filistinli bir kadının arkadan nasıl tekmeleneceğinin 16 yolunu biliyorum. Herşeyi çok iyi açıklayan şöyle bir benzerlik kuruyorum: Filistin'in bir kek olduğunu düşünün, bu kek çok kızgın bir Yahudi tarafından vurularak parçalara ayrılıyor” demişti.

BBC İSRAİL'DEN KORKUYOR
Boyle'un bu sözlerinden dolayı BBC Yönetim Kurulu özür diledi. BBC'nin özür dilemesine ise komedyen Boyle sert tepki gösterdi. BBC'ye açık bir mektup gönderen Boyle, yayın kuruluşunu korkaklıkla suçladı. BBC Radio 4'teki şovda söylediği sözleri hatırlatan boyle, agresif bir terörist devlet olan İsrail'in mizah için uygun bir hedef olacağını ancak BBC'nin açıklamasıyla İsrail'in bu tür mizahın dışında tutulmak istendiğini kaydetti. BBC'nin 2009 yılında Gazze'deki insanların hayatlarını ve evlerini yeniden inşa etmek amacıyla hazırlanan insani çağrıyı yayınlamadığını hatırlatan Boyle, böyle büyük bir kuruluşun korkak bir şekilde davranmasının ve lobiye (İsrail lobisi) boyun eğmesinin üzücü trajik olduğunu kaydetti.

BEN APARTHEID KARŞITI OLARAK BÜYÜDÜM
İsrail ve Yahudilerle ilgili şakalarını “Political Animal” şovunda yaptığını ve programın isminin de provokatif bir komedi olmasını gerektirdiğini kaydeden Boyle, BBC'nin gerçekte bu tür içerikli bir siyasi komedi yayınlama arzusunda olmadığını belirtti. Boyle, Filistin'deki durumun bir apartheid (ayrımcı) olduğunu kaydederek, “Ben apartheid karşıtı büyüdüm. Başka insanların bu şekilde ayrımcılığa tabi tutulmasının herkesin sorunu olduğunu düşünerek büyüdüm. Biz bu konuda sadece konuşmadık aynı zamanda birşeyler yaptık. Boykotlar, gösteriler ve protestoları hatırlıyorum, çünkü biz bu insanların bu şekilde davranılmasına razı olmadık” dedi.

FİLMİ İZLEDİĞİMDE AĞLAMIŞTIM
Birkaç yıl önce Filistin'deki hayatla ilgili bir film izlediğini söyleyen Frankie Boyle, “Filmin bir bölümünde Birleşmiş Milletler temsilcisi yeni açılmış bir hastanenin dışında fotoğraf çektiriyor. Hastane çalışanları bunun bir işe yaramadığını düşünüp, kadını (BM temsilcisi) içerideki bir odaya alıyorlar. Odada yatan bir çocuk var ve doktor, yeterli ilaç ve cihaz olmadığı için çocuğun durumunun kritik olduğunu söylüyor. BM temsilcisi birden bocalıyor ve odanın içindeki iç karartan gerçekle yüzleşiyor ve ölen çocukla ilgili boş sözler sarfediyor. Filmi çeken kişi doktora bu olayın (BM temsilcisinin ziyareti) nasıl yardımcı olacağını soruyor. Doktor da 'O (BM temsilcisi) hiçbir şey yapamayacak. Siz de bir şey yapmayacaksınız' diyor. Bu filmi izlediğimde ağladım ve kendi kendime birşeyler yapacağıma söz verdim. Şimdiye kadar birkaç aptalca şaka dışında hiçbirşey yapmamışım. Sizler de bir şey yapmamışsınız” ifadelerini kullandı.

VAKİT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri