'Çocukların suç işleme oranı artıyor'

Ordu'da çocuklar tarafından işlenen suç olaylarının yüzde 100'den fazla arttığı belirtilerek, durumun daha kötüye gitmeden önlem alınması gerektiği hatırlatıldı.

Ordu Barosu'nun düzenlediği konferans ile çocuk suçluluğu masaya yatırıldı. Çocukların karıştığı suçlar ve cinsel istismar gibi çocuklara karşı işlenen suçların ele alındığı 'Çocuk Suçluluğu' konulu panele Prof. Dr. Ayşe Yalın, Avukat Türkay Asma ve Ordu Çocuk Mahkemesi Hakimi Aydın Şimşek katıldı.

Ordu Baro Başkanı Atilla Önal, bütün dünyada çocuk haklarının artık bir gelişmişlik göstergesi olarak kabul edildiğini belirterek, "Ne yazık ki Türkiye'de de çocuk suçluluğu artıyor. Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana bu alanda araştırma yapan öğretim elemanı sayısı bir elin parmaklarını, yazılan makale sayısı da 500'ü geçmiyor. Bu etkinliğin sorunun çözümüne katkıda bulunmasını diliyorum." dedi.

Farkında olunmasa bile her çocuğun kesin bazı inançlar ile dünyaya geldiğini ifade eden Prof. Dr. Ayşe Yalın, "Bunları bu dünya güvenli bir yerdir, bana bakılacak ve büyütüleceğim, ben değerliyim, dünyada yaygın bir adalet vardır, evim güvenlidir şeklinde sıralayabiliriz. Ancak zamanla çocuklara karşı işlenen suçlar, onların istismarı onlarda bir travmaya yol açar ve bu dünya acımasız, ben yalnızım ve korunaksızım, geleceğin ne olacağı belli olmaz gibi travmalara yol açar." değerlendirmesini yaptı.

Çocuklara karşı işlenen birçok davayı üstlenen Avukat Türkay Asma ise şunları dile getirdi: "Bütün dünyada yaşama hakkı, gelişim hakkı, koruma hakkı ve katılım hakkı kutsal kabul edilmeye başlanmıştır. Ancak Türkiye'de ne yazık ki katılım hakkı konusunda ciddi sıkıntılar vardır, çocuklar evde ya da okulda 'sus konuşma' diyerek büyütülmektedir. Türkiye'de ne yazık ki ne haklarımızı ne haklara saygıyı ne de hakkımızı korumayı biliyoruz. Dünyada eşitlik değil, artık zayıfı güçlüye karşı koruyan bir anlayış egemen oluyor. Çocuklara acıma ile değil onların da hakkı olduğunu bilerek bakmak gerekiyor."

Ordu Çocuk Mahkemesi Hakimi Aydın Şimşek Türkiye'de 28 ilde 71 çocuk mahkemesi bulunduğunu, bunlardan birinin de Ordu'da olduğunu söyledi. Karadeniz Bölgesi'nde Samsun, Trabzon ve Ordu'da çocuk mahkemesi olduğunu aktaran Şimşek, 71 milyonluk Türkiye'de sadece 71 çocuk mahkemesi hakimi bulunduğunu ifade etti.

Çocuklar için mahkemede kendisinden 1- 1,5 metre yukarıda cübbesi bulunan biri tarafından sorgulanmanın yanlış ve çocuk üzerinde başlı başına bir travma olduğunu düşündüğünü aktaran Şimşek, "Yine başka bir durum var ki koruma kararı yani çocuğun ailesinden alınarak yuvaya yerleştirilmesi kararı en son başvurulacak karar iken, en çok bu karar veriliyor. Bunun nedeni de diğer çözüm yolları üzerinde pek çalışma yapılmamış olmasından kaynaklanıyor. Aslında bir çocuğun ailesinden alınarak yuvaya yarleştirilmesi ağır bir karar." dedi.

Ordu'da çocukların karıştığı suç olaylarının da arttığını aktaran Şimşek, "Ordu'da 2009 yılının mayıs ayına kadar 42 dosya mahkemeye intikal etmişken 2010 yılının aynı döneminde 92 dosya intikal etti. Burada yüzde 100'den daha fazla bir artış var. Durum daha kötüye gitmeden konu üzerinde çalışmak gerekiyor. Biz çocuklarımıza iyi baktığımızı düşünüyoruz, ama varlıklı bir ailenin 5 dil bilen bir oğlunun kız arkadaşını boğazını keserek öldürmekten yargılandığını görüyoruz. Yine bir öğretim görevlisi annenin üniversitede okuyan kızı tarafından öldürüldüğünü görüyoruz. İstanbul'da bir sat komandosu bir tinerci tabir edilen bir çocuk tarafından öldürülüyor." şeklinde konuştu.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri