Türkçe Olimpiyatları'nda 'eskimo' rüzgarı

Türkçe Olimpiyatları, bu yıl sürprizlerle dolu. 120 ülkeden 750 öğrenciyi buluşturacak Türkçe Bayramı'na ilk kez Grönland'dan katılım var. Minik Eskimo Jane Huusum, 'İşte Öyle Bir Şey' şarkısıyla yarışmaya neşe katacak.

Türkçe Öğretimi Derneği (Türkçeder) tarafından bu yıl 8. si düzenlenen Uluslararası Türkçe Olimpiyatları için geri sayım başladı. 26 Mayıs-10 Haziran tarihleri arasındaki yarışmanın tanıtım toplantısı İstanbul Wow Otel'de gerçekleştirildi. Olimpiyatlar, her yıl olduğu gibi birbirinden renkli görüntülere sahne olacak. 120 ülkeden 750 öğrenciyi buluşturan organizasyona bu yıl Grönland'dan bile katılım var. Minik Eskimo Jane Huusum, Erol Evgin'in 'İşte Öyle Bir Şey' şarkısıyla olimpiyatları şenlendirecek. Elazığ depreminin simgesi Keko Çiçek ise Haiti ve Şilili depremzede çocuklarla buluşacak. 

Türkçe Bayramı, Dolmabahçe Sarayı'nda 26 Mayıs'ta yapılacak açılış programıyla başlayacak. Ardından tüm katılımcılar her yıl olduğu gibi Ankara Kızılcahamam'da birbiriyle yarışacak. Başkent, 29-30 Mayıs'ta tüm öğrencilerin ülke kültürlerini tanıttığı Altınpark Kültür Şöleni'yle renklenecek. Wow Otel'deki tanıtım toplantısında konuşan Türkçe Olimpiyatları Medya Koordinatörü Halit Soylu'nun verdiği bilgiye göre, halkoyunları yarışması finali 31 Mayıs'ta Bursa'da, şarkı finali 1 Haziran'da İstanbul'da, şiir finali 3 Haziran'da Konya'da, ödül töreni 5 Haziran'da Ankara'da, olimpiyatın kapanış töreni ise 9 Haziran'da İstanbul'da 15 bin kapasiteli Ataköy Sinan Erdem Spor Salonu'nda yapılacak. Soylu, bu yılki etkinliklerin Trabzon, Samsun, Bursa, Malatya, Kayseri, Erzurum, İzmir, Gaziantep, Manisa dâhil 14 şehre dağılacağını belirtirken olimpiyat heyecanının tüm Türkiye'de yaşanacağını vurguladı. Olimpiyata hazırlanan yaklaşık 10 bin öğrencinin kendi ülkelerinde ön elemeden geçtiğini hatırlatan Soylu, 10 bin öğrenci arasından seçilen 750 öğrencinin Ankara'da bir elemeden daha geçirileceğini anlattı. 750 öğrenciyle birlikte 300 öğretmenin Türkiye'de misafir edileceğini belirten Soylu, bu yıl olimpiyata katılan ülke sayısında artış olduğuna dikkat çekti. Geçen yıl 115 ülkenin katıldığı olimpiyata bu yıl Grönland, İspanya, Lüksemburg, Venezuela, Galler ülkeleri de katılıyor.

Keko, Haiti ve Şilili depremzedelerle buluşacak

Olimpiyatlar bu yıl sürprizlerle dolu. Elazığ depreminde annesi ve kardeşini kaybeden 8 yaşındaki Keko Çiçek de Türkçe Olimpiyatları'nın misafiri. Depremin simgesi olan küçük çocuk, Haiti ve Şili'den gelen depremzede kardeşleriyle buluşacak. Yarışmanın bir diğer sürprizi Grönland'dan gelen Eskimolu minik öğrenci Jane Huusum. Jane, Erol Evgin'in 'İşte Öyle Bir Şey' şarkısıyla olimpiyata renk katacak. Organizasyon kapsamında İstanbul, Ankara, İzmir havalimanlarında 'Yüz Gülen Yüz' adlı fotoğraf sergisinin yanı sıra Taksim İstiklal Caddesi'nde 'Türkçe Olimpiyatları Outdoor' fotoğraf sergisi açılacak. Ayrıca bu yıl ilk kez çıkarılan Türkçe Olimpiyatları Dergisi, bayilerdeki yerini aldı. İki liradan satışa sunulan 123 sayfalık dergide birbirinden ünlü isimlerin röportajları, makaleleri yer alıyor. Geçen yıl 'Sevgi dili ile buluşuyor, yarışıyoruz' diyen gençlerin bu yılki sloganı ise 'Aynı dili konuşuyoruz'.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri