Şehir Konuşmaları’nın İlk Konuğu Davutoğlu Oldu

İstanbul Şehir Üniversitesi’nin başlattığı “Şehir Konuşmaları” etkinlik dizisinin ilk konuğu Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu oldu.

Üniversite’nin kurucu vakfı Bilim ve Sanat Vakfı’nın da eski başkanı olan Ahmet Davutoğlu, etkinlik kapsamında “21. Yüzyılda Küresel Yönetişim ve Üniversiteler” başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmasında küreselleşen dünyada eğitimin statik olamayacağını vurgulayan Davutoğlu, “Hangi konumda olursak olalım hepimiz bir öğrenciyiz ve üniversitelerin hizmetkarıyız” dedi.

Çırağan Sarayı’nda medyadan ve akademik dünyadan önemli isimlerin katılımıyla gerçekleşen etkinlikte açılış konuşmasını İstanbul Şehir Üniversitesi Rektörü Gökhan Çetinsaya yaptı. Çetinsaya iki yıl süren hazırlık döneminin sonunda Türkiye’de mimarisinden öğretim yapısına değin tümüyle özgün bir üniversite kurduklarına inandıklarını ve ilk öğrencileriyle buluşmaya hazır olduklarını söyledi. İstanbul Şehir Üniversitesi’nin içinde bulunduğu toplumun sorunlarına çözüm üretme misyonuyla yola çıktığının altını çizen Çetinsaya, ayrıca kuracakları araştırma merkezleriyle, sadece ülke değil bölge problemlerine de dokunacağını vurguladı.

Çetinsaya’nın ardından söz alan Ahmet Davutoğlu ise konuşmasına küreselleşme kavramının yeni bir kavram olmadığı, kadim dönemde “sınırlı küreselleşme” örneklerine rastlandığını belirterek başladı. Davutoğlu, tarihteki örneklerinden farklı olarak kapsamı çok daha geniş bir küreselleşmenin yaşandığı ve kültürlerin hiç olmadığı kadar iç içe geçtiği günümüz dünyasında, 19. yüzyıldaki gibi Batı kültürünün tek yönlü bir biçimde aktarımına dayanan bir eğitim modelinin geçerli olamayacağını belirtti. İnsanlığın tüm birikimine sahip ve bunu aktarmaya yetkin bir aydın tipini üretemeyen toplumların küresel dünyada etkin bir aktör olamayacağına dikkat çekti.

İçinde yaşadığımız çağda, bütün kültürlerin bir keşif dönemi yaşadığını ve modernleşmenin artık sadece Batı’yı değil tüm toplumları içerdiğini belirten Davutoğlu, tarihin iddia edilenin aksine sona ermediğini tersine hızlandığını söyledi. Toplumların ise bu hıza ancak sağlam bir kurumsallaşmayı başaran ve yerel olduğu kadar evrensel bir aydın prototipi üretebilen üniversitelerle ayak uydurulabileceğini söyleyen Davutoğlu, üniversitelerin aydın insan yetiştirmezse loncalardan farkı kalmayacağını da dile getirdi.

“Küreselleşmeyi bizden daha iyi anlayan bir toplum olamaz”
Küreselleşen dünyada insanlık birikimini ayrım yapmaksızın aktaran üniversite kurumlarına ihtiyaç olduğunu vurgulayan Davutoğlu bu misyonla kurulan İstanbul Şehir Üniversitesi’ne de öğretim hayatında başarılar diledi. Hayatının her döneminde kendini bir öğrenci olarak tanımladığını belirten Davutoğlu, bu nedenle kendisinin her zaman üniversitelerin hizmetkârları olduğunu söyledi.
Yaşadığımız çağda küreselleşmeyi Türk toplumu kadar hiçbir toplumun anlayamayacağını da vurgulayan Davutoğlu, dünyanın geleceğinde rol oynayacak aktörlerin şu an dünyayı yöneten aktörler değil, Türkiye gibi sancılı bir süreçten geçen aktörler olacağını söyledi.

İlki Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun konuşmasıyla gerçekleştirilen “Şehir Konuşmaları” etkinlik dizisi, saygın ve alanlarında uzman isimlerin katılımıyla devam edecek.

Bilim ve Sanat Vakfı Hakkında:
1986 yılında kurulan Bilim ve Sanat Vakfı, özgür ve hoşgörülü bir çalışma, araştırma ve tartışma ortamında; evrensel, ulusal ve mesleki bilgi ve düşüncelerin sorgulanması, yeniden üretilmesi, yaygınlaştırılması ve insanlık yararına uygulanması konusunda bilim ve düşünce insanlarına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Vakıf, 24 yıllık köklü geçmişi boyunca bu hedeflere ulaşmak için yüzlerce faaliyet gerçekleştirmiş, binlerce bilim, kültür ve sanat insanı ile temas etmiştir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri