Tatil yerine tarlaların yolunu tuttular

Yaklaşık 15 milyon öğrenci cuma günü karnelerini aldıktan sonra yaz tatiline girdi.

Birçok öğrenci, zorlu eğitim-öğretim yılının yorgunluğunu dinlenerek atarken, bazı çocuklar o kadar şanslı değil. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşayan binlerce öğrenci, önümüzdeki sezonun okul ihtiyaçlarını karşılamak için tarlaların yolunu tuttu. 

Aileleri mevsimlik işçi olan çocuklar, her yaz başında Adana Çukurova'daki pamuk, fıstık ve sebze tarlalarına göç ediyor. Aileleriyle birlikte günlük 10 ya da 15 TL için sabahtan akşama kadar güneşin altında çapa sallıyorlar. Mustafa Kemal İlköğretim Okulu 7. sınıf öğrencisi Bahar Çerçi, 8 kardeşi ve annesiyle Şanlıurfa'nın Hilvan ilçesinden 3 ay önce gelmiş. Karnesini alamadan 45 derece sıcağın altında çalışmaya başlayan Bahar, "Keşke ben de okulumu aksatmasam ve karnemi zamanında alabilsem." diyor. Tarlalarda çalışan çocuklar için tatilin okula gitmek olduğunu vurgulayan Bahar, "Aslında biz okuldayken tatil yapıyoruz. Okul kapanmasına 3 ay kala tarlada çalışmaya başlıyoruz. Okullar açıldıktan ancak 2 ay sonra sınıfımızda yerimizi alabiliyoruz." diye konuşuyor.

İlköğretim 7. sınıfa geçen Abdullah Ocak da okulların tatil olmasıyla iş yükünün daha da arttığını söylüyor. Her sabah okula gider gibi tarlaya gittiğini anlatan Ocak, kendisinin durumunda olan çocuklara yardım edebilmek için belediye başkanı ya da vali olmak istediğini ifade ediyor. İlköğretim 5. sınıf öğrencisi Abdulkadir Çerçi ise kendisi gibi 7 kardeşinin tarlalarda çalıştığını belirtiyor. "Ben de tatil yapmak istiyorum diğer arkadaşlarım gibi." diyen Abdulkadir öğretmen olmak istiyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri