Kahreden çifte standart-FOTO

Manastırda Hıristiyanlara ayin izni veren Kültür Bakanlığı, Rumeli Hisarı’nda restore edilmesi planlanan tarihi cami üzerinde oyun oynatılmasına izin veriyor. Müze olarak kullanılan manastır ve kilisede ayin için devletin bütün imkanlarını kull

KENAN KIRAN'IN HABERİ...

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Trabzon’daki Sümela Manastırı ile Van’daki Akdamar Kilisesi’nde düzenlenecek ayinler için seferber olurken, Fatih Sultan Mehmet döneminde yapılan ilk cami olan Rumeli Hisarı’ndaki Boğazkesen Camii’nin kalıntıları üzerinde Yunan mitolojisi canlandırılacak!

YUNAN MİTOLOJİSİNİN OYNANACAĞI YERDE BOĞAZKESEN CAMİİ BULUNUYOR!
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetmenliği, 26-27-28 Temmuz tarihlerinde Rumeli Hisarı’nda Theodoros Terzopoulos’un “Zincire Vurulmuş Prometheus” adlı oyununun sahneleneceğini duyurdu. Cami alanında, Yunanlıların tanrı inanışı sahnelenecek.



Yunan mitolojisine göre, gökyüzünden ateşi çalarak insanlığa medeniyeti getirdiği iddia edilen Prometheus, tanrı Zeus tarafından cezalandırılarak, Kaf Dağı’nın arkasında bir kayaya bağlanır. Burada her gün bir kartal gelerek Prometheus’un ciğerlerini parçalar. Ancak, ciğerleri esrarengiz bir şekilde yenilenir. Bir süre sonra yine bir mitoloji kahramanı olan Herkül gelerek Prometheus’u buradan kurtarır, kartalı da öldürür.



BAKAN GÜNAY’IN ÇİFTE STANDARTI
Söz konusu oyunun sahnelendiği alanda Boğazkesen Camii bulunuyor. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu yapılan Boğazkesen Camii’nin kalıntıları üzerinde oynanacak oyuna izin vermesi; müze olarak kullanılan Sümela Manastırı ve Akdamar Kilisesi’nde ayin için devletin bütün imkanlarını kullanması, “çifte standart” olarak değerlendiriliyor.



BAKANLIK, BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN İZİN ALDI MI?
Kültür ve Turizm Bakanlığı, konuyla ilgili yazılı sorularımızı cevaplamaktan kaçındı. Bakanlık, “Boğazkesen Mescidi’nin mülkiyetinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait olduğu bildirilmiştir. Kültür ve Turizm Bakanlığı, söz konusu oyun için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden izin almış mıdır?” sorumuza cevap vermedi.



ERDEN: SAHNE OLARAK KULLANILAN YERDE MESCİD BULUNUYOR
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Şaban Erden de, 28 Haziran 2005 tarihli yazısında; Rumeli Hisarı’nda sahne olarak kullanılan yerde Boğazkesen Mescidi’nin mevcut olduğunu belirterek, sanatçıların kullandığı platformun kaldırılmasını istemişti. Şaban Erden, “Rumeli Hisarı’ndaki etkinliklerin Boğazkesen Mescidi’nin hüviyetini bozucu mahiyette olmasından kaçınılmadır. Etkinlikler Rumeli Hisarı içinde başka bir yerde yapılmalıdır, konunun takibi yapılmalı ve platform kaldırılmalıdır” demişti.



ANASOL-M’nin ilk icraatı Hisarı konsere açmak oldu
Boğazkesen Camii, Fatih Sultan Mehmed Han’ın vakfiyesinde ismi geçen 7 camiden biri… Refahyol hükümeti döneminde Kültür Bakanı İsmail Kahraman, Rumeli Hisarı’nda gerçekleştirilen etkinliklere tarihi surların zarar gördüğü gerekçesiyle izin vermemişti.

ANAP Lideri Mesut Yılmaz’ın başkanlığında kurulan Anasol-M Hükümeti’nin kültür alanındaki ilk icraatı (!) Bodrum Müzesi’ndeki cami inşaatını durdurmak, ardından da Rumeli Hisarı’nın konserlere açılması olmuştu.



DSP’li Kültür Bakanı İstemihan Talay, organizatör Mustafa Oğuz’u telefonla arayarak, “Rumeli Hisarı konserlere açılsın” demişti. Talay’ın talimatının ardından 10 Temmuz 1997 tarihinde konserler başlamıştı. MOST Prodüksiyon Genel Müdürü Mustafa Oğuz, o gün şöyle konuşmuştu:

“Önceki gün telefonla bana ulaşan Talay, ‘Konserlerin Rumeli Hisarı’nda gerçekleştirilmesi için ne gerekiyorsa yapalım’ dedi ve hemen ardından müsteşarına gerekli talimatı verdi. Buna göre, konserler 10 Temmuz’da Boğaziçi Üniversitesi’nde Sezen Aksu’yla start alacak. Sonra 19 Temmuz’da Rumeli Hisarı’nda Cem Yılmaz’la sürecek. Kültür Bakanı da 13 Temmuz’da Sezen Aksu konserini izleyecek.”



(1) Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, İçişleri Bakanlığı aracılığıyla jandarma ve polise gönderdiği yazıda, İstanbul Fener Rum Patrikhanesi’nin Sümela Manastırı’nda 15 Ağustos’ta ayin düzenleyeceği bildirildi.



(2)Yine Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, jandarma ve polise gönderdiği diğer bir yazıda ise Akdamar Adası’nda Türkiye Ermeni Patrikhanesi’nin 12 Eylül’de düzenlemek istediği ayinin referanduma denk gelmesi sebebiyle 19 Eylül’e alındığı bildirildi.

VAKİT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri