Orkinoslar küstü umutlar lüferde

Balıkçılar ava çıktılar ama dertleri büyük. Trol atan ve balık yuvalarını dağıtanlara tepkililer. "Balık bırakmadılar, önlem de alınmıyor" diyorlar. Birçok balık türü tükendi tek umut lüferde.

Tekneler boyandı, deniz kurtları temizlendi, ağlar onarıldı... Hummalı bir çalışma yürütüldü balıkçı barınaklarında... Ve dün gece av sezonunun başlamasıyla denize açıldılar. Görüntüye bakıp yeni sezondan çok şey bekledikleri sanılmasın, zira sorunlar 'derin'... Orkinoslar küsüp gitmiş, kırlangıç yuvaları dağılmış. Tek umutları Marmara'dan geçiş yapacak olan lüferde... Kumkapı'daki barınakta konuştuğumuz balıkçı Emin Sever ağlarını onarırken anlatıyor: "Akdeniz'de orkinos avı için yapılan 80 metrelik tekneler, gırgırlar Marmara'ya açılıyor. Balık mı kalır? Marmara'da bu tür balıkçılık yasaklanmalı bence.'' Balıkçı Halit'in derdi ise peş peşe kesilen cezalar. "Hemen kesiyorlar cezayı. Aynı denetim trolcülere uygulanmıyor'' diyor. 

TROLLER ULUORTA ATILIYOR
Tamer Onaran, Fatih Su Ürünleri Kooperatifi balıkçılarından... 20 yıldır bu işi yapıyor. Onaran, "Şurada, gözümüzün önünde trol atıyorlar. Kumkapı civarından açılıyorlar denize. Sahil Güvenliğe telefon açıyoruz şikayet etmek için ama onların gelmesi saatler sürüyor. O zamana kadar da kaçmış oluyor trolcüler. Balık onlar yüzünden bitti. Mesela şu bizim barınağın hemen ucunda eskiden her olta attığımızda birkaç tavalık balık çıkardı'' diye konuşuyor. İspari balığı bolmuş bir zamanlar, maviş balıkları da cabası... Balıkçı Onaran, "Bugün bir ağabeyimiz gitti oraya. Birkaç sardalya, 10-15 tane de izmaritin küçüğü gancur balığı çıkardı. Eskiden onun gittiği yerden kova kova balık çıkardı. Şu anda hiçbir şey yok. Neden? Çünkü sürekli trol sürüyorlar. Bilinçsiz avlanmadır balığın katili. Şu an hayvan yumurtada. Rahat bıraksalar ya... İç denizlerde olta dışında bütün balıkçılığı yasaklamak lazım'' diyor. Adaların arkası Maltepe civarını 'orkinosun hastanesi' olarak niteleyen Onaran, şöyle davem ediyor: "Orkinoslar oraya gider, çiftleşir,
yumurtasını bırakır, yayılır giderdi. Orası onların evi gibiydi. Büyük ağlarla oraya bir girdiler zamanında, yavrusu da dahil bütün orkinosları tükettiler. Orkinos çok nazik, duyarlı hayvandır. Bir yere küstü mü bir daha hayatta oraya dönmez. Şimdi de gelmiyorlar. Şu anda lüferi bekliyoruz. Lüferin eli kulağında. Haber geldi, geliyorlarmış. Geçiş yeri burası çünkü.''

KIRLANGIÇ YUVALARI DAĞILD
SS Fatih Su Ürünleri Kooperatifi ve Marmara Bölgesi Balıkçı Dernekleri Federasyonu Başkanı Haydar Deniz ise 200'e yakın üyeleri olduğunu belirtiyor. Deniz, "İstanbul'da balıkçı sayısı 10 binin üzerinde. Marmara geçiş yolu olduğu için sadece geçiş balıkları var. Onun haricinde hiçbir balık yok ki. O nedenle sezon gelmiş, gelmemiş kime ne... Balığın bitmesinin nedeni deniz kirliliği ve bilinçsiz avlanma. Bu saatten sonra yapılacak bir şey de yok"diyor.

10 YIL ÖNCEYE GÖRE AZALDI
Balıkçı sayısının her geçen gün azaldığını belirten Deniz, ekliyor: "Balıklar 10 sene öncesine göre yarı yarıya azaldı. Teknelerde de kimse çalıştırılmıyor artık. Çocukluğumuzda orkinos, kılıç balığı, 8-10-15 kiloluk levrekler, kalkanlar, kırlangıçlar vardı. Bir kırlangıcı 20 kişi yerdik. Taşlık yerlerden çıkardı kırlangıç. Oraları sever çünkü. Şimdi taşlık yer kalmadı denizde. Depremden sonra üst üste olan taşlık alanlar düzlendi. Hayvanın saklanacağı yer kalmadı, yuvaları bozulmuş oldu. "

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri