Ehliyet için 960 defa sınava girdi

Güney Kore'de ehliyet almak isteyen bir kadın, başarısız olmasına rağmen 690 defa ehliyet sınavına girdi.

Cha Sa-soon (69) 5 yıl bıkmadan girdiği ehliyet sınavının sonucunu gördü ve ehliyetine kavuştu. "Cha Sa-soon nine" olarak ülkede ün salan Güney Koreli kadına arabasını da Hyundai firması verdi. 

Cha Sa-soon, Güney Kore'nin başkenti Seul'a 180 km uzaklıktaki Wanju iline bağlı dağlık Sinchon köyünde yaşıyor. Ehliyet almak sevdasına tutulan Cha, Nisan 2005'te sınava girmeye başlamış. Dört yıl boyunca haftada 5 defa ehliyet sınavına giren Cha, bütün sınavları kaybetmiş. Daha sonra hızını alan Güney Koreli kadın pes etmeden haftada 2 defa ehliyet sınavlarına devam etmiş. Cha Sa-soon ehliyetini ise 960. sınavında alır.

Geçen yıl Cha'nın ehliyet sınavında 700. defa başarısız olması haberleri yayılınca ülke basınının ilgisini çeker. Basında azmi ile yer alan Cha Sa-soon ehliyet alamasa da ülkede artık tanınır olur. Evde yetiştirdiği meyve ve sebzeleri açık bir pazarda satarak geçimini sağlayan Güney Koreli kadının hikayesi ülke gündemine oturur.

Cha Sa-soon, geçtiğimiz Kasım ayında 950. defa girdiği yazılı sınavdan 100 üzerinden 60 alarak geçer. Daha sonra iki test sürüş sınavlarını da her birini 5. defada geçen Cha, 960. defa sınava girdikten sonra ehliyetine kavuşur. Ülkede artık "Cha Sa-soon nine" olarak bilinen 69 yaşındaki Güney Koreli kadın, 960 sınavın her biri için 5 dolar ödemiş.

Cha ehliyet alma serüvenini ise şöyle anlatıyor: "Ben hiç bıkmadan ehliyet sınavlarına devam ettim. Benim için her gün sınava gitmek okula gitmek gibiydi. Ben okulu hep özlemiştim."

Ehliyetinin Mayıs'ta alan Cha için Güney Kore'nin öncü otomobil şirketi Hyundai-Kia Automotive Group, insanların tebrik mesajlarını göndermesini isteyen kampanya başlatır. Binlerce mesaj gelir ve Ağustos'ta Cha Sa-soon'a 16 bin 800 dolar değerinde Hyundai marka araba hediye edilir. Güney Kore'de araba derken ilk aklan gelen isim olan Cha, Hyundai'nin reklamlarında rol almaya başlar.

Şimdi ehliyeti ve arabası olan ve ülkede bilinen biri haline gelen Cha ehliyet sevdasını, "Yaşadığımız yerden otobüs 2 saate bir defa geçiyor. Birini kaçırırsanız çok bekliyorsunuz. Ehliyet almayı torunlarımı hayvanat bahçesine götürmek için istedim." şeklinde açıklıyor. Cihan

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri