Bunun altından da Sezer çıktı!

Tecavüz sahnesi, uzmanları ayağa kaldırdı. RTÜK ise dert yandı. Aydın Doğan’ın sahibi olduğu Kanal D televizyonunda yayınlanan “Fatmagül’ün suçu ne?” dizisindeki tecavüz sahnesi, uzmanları ayağa kaldırdı. Suçlamaların hedefindeki R

Aydın Doğan’ın sahibi olduğu Kanal D Televizyonu’nda “Fatmagül’ün suçu ne?” isimli televizyon dizisinde tecavüz sahnesinin reyting uğruna 4 dakika gösterilmesi, dizinin 2 defa da tekrarının verilmesi uzmanları ayağa kaldırdı. Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cahide Aydın, “Çocuklar bu tür filmlerden dolayı mağdur oluyor” dedi. RTÜK’ün bu tarz filmlerin senaryolarını önceden kontrol etmesini isteyen Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekim Yardımcısı, Uzman Çocuk Psikyatristi Dr. İsmail Yavaş ise gelişim çağındaki çocuk ve gençlerin modelleme yöntemiyle bu filmleri kendilerine referans aldıklarını söyledi. Suçlamaların hedefindeki RTÜK ise mahkemeleri adres göstererek, “Etkimiz var ama yetkimiz yok” diye dert yandı.

“CEZADAN KURTULMAK İÇİN YAŞ SINIRI YAZILIYOR”
Dizilerin başlama saatinden önce 7 veya 13 yaş yazarak cezai müeyyideden kurtulma yönüne gittiğini aktaran EÜ Tıp Fakültesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Psikiyatrist Prof. Dr. Cahide Aydın, ancak film içinde olmadık sahnelerin konulabildiğini, bu sebeple RTÜK’ün daha duyarlı ve etkin olması gerektiğinin altını çizdi. Bu konuda incelemelerin artırılmasını tavsiye eden Aydın, “Çocuklar bu tür filmlerden dolaylı da olsa ‘Mağdur kalabiliyor mu?’ derseniz, maalesef kalıyor. Birçok gazete ve televizyon bunlara çok riayet etmiyor. Macera filmi seyrediyorsunuz içinde bir sürü sevişme sahneleri var. İşkenceler, adam öldürmeler var. Yaşından önce cinsel saldırılarla karşılaşan çocuklar, tabii ki bundan dolayı korkabilir, sıkıntı duyabilir, huzursuz olabilir, başına bir şey gelebilecek endişesi taşıyabilir” dedi.

“NORMALMİŞ GİBİ ALGILANMA BAŞLIYOR”
Bu tür filmlerin çocuklar üzerinde ileriye dönük etkileri olduğunu belirten Psikiyatris Prof. Dr. Cahide Aydın, “Bir de bu tür filmlerin çok seyredilmesi halinde ise, bir süre sonra çocuklar için bunlar sıradan olaylarmış gibi görebiliyor. Bilgisayar oyunlarında da öyle değil mi? Adam veya hırsız polis öldürüyor puan alıyor. Bu tür oyunlar olumsuzluk oluşturuyor. Bu oyunlar bir süre sonra başkasına zarar vermek, kuralları çiğnemek, sıradan sanki normalmiş gibi algılanmaya başlıyor. Çocuğun değer yargılarını etkileyebiliyor. Çocukları duyarsızlaştırabiliyor. Sonra her şeyi normalmiş gibi görüyor. Gereksiz yere erken uyarılma meydana getiriliyor. Korku ve endişe gibi şeylere neden olabilir. Endişe duyabileceği gibi merak da duyabilir. Baba saldırgan ve anneye şiddet uyguluyorsa bu tür olaylar yaşanabilir” diye konuştu.

“ZİHİNLER BULANDIRILIYOR”
Dr. İsmail Yavaş ise, çocukların modelleme yoluna gittiklerini söyledi. Modellemenin ise kimi zaman anne, baba, kimi zaman da çevre faktörü olduğu gibi birçok zamanda televizyon, sinema ve tiyatro olduğunu aktaran Yavaş, “İnsanın hayalinde böyle tecavüz sahneleri yok iken bunların gösterilmesi zihinleri bulandırır. Bunu bütün çocuk psikiyatrisleri söyler. Onun için bu tür diziler, örnekleme olacağı için çocuklar için sakıncalıdır. Toplumun bilinçlenmesi, şekillenmesi ve daha temiz bir toplum oluşmasında kötü örneklerden arınma çok önemlidir. RTÜK diye bir kuruluş var, bu ne iş yapar yanlışla eğriyi düzeltmek için kurulmuş. Orada yayınları inceliyorlar, ona göre müdahale etmeleri gerekiyor” dedi.

RTÜK: BU YAYINLARA MÜDAHALE EDEMİYORUZ
Yıllar önce Hülya Avşar’ın başrolünü oynadığı ve bir köylü kızının dört zengin kişi tarafından tecavüze uğramasının konu edildiği film, bu sefer diziye çevrildi. Beren Saat’in dört erkek tarafından, 4 dakika boyunca tecavüze uğraması sahnesinin fragmanı, günler öncesinden internet ve Kanal D televizyonunda onlarca defa ekranlara getirildi. Özellikle saat 20.00’de filmin gösterilmesi ise gelişim çağında olan çocuk ve gençleri olumsuz yönde etkileyecek cinstendi. Konuya açıklık getiren uzmanlar ise RTÜK’ü göreve çağırdı. Ancak, isminin açıklanmasını istemeyen RTÜK’te üst düzey bir yetkili ise, elleri ve kollarının bağlı olduğunu, bu tür yayınlara bile müdahale edemediklerini anlattı. RTÜK diye bir kurum olduğunu ama kanunlarının budandığı ve yetkilerinin olmadığını ifade eden yetkili, “Bakın orada bir tecavüz sahnesi var, biz ona müdahale edebilmemiz için ‘Türk aile yapısına aykırıdır’ maddesi gereğince işlem yapmamız gerekiyor. Uzman arkadaşımız bunu yazdığı zaman, üst kuruldan karar çıksa bile mahkeme, ‘Türk Aile yapısı için kimi baz aldınız?’ diyor. Serbest yaşayan insanlar da var, dini inançlarını yerine getirmeye çalışan insanlar da var, dolayısıyla bu buna sığmaz diyor, biz de bunun üzerine bu ‘gençlerin ruhsal gelişimini olumsuz etkiliyor’, maddesine koyalım diyoruz. Mahkeme yine aynı gerekçe ile ‘hangi gençleri baz alıyorsunuz’ diyerek red ediyor. Şimdi yasalarda inanılmaz bir boşluğumuz var” dedi.

“SEZER DÖNEMİNDE YETKİLERİMİZ ALINDI”
Bu konudaki boşluğun ise, 2002 yılında yaşanan ekonomik kriz sonrası gerçekleştiğini belirten Yetkili, “Bizim kararlarımız kat-i değil biliyorsunuz. Mahkeme kararlarına açık. Dolayısıyla dönemin Ecevit hükümeti, 2002 krizinden sonra tekrar ayakta kalabilmek için bazı medya patronlarına yeni bir RTÜK yasası çıkarıp, bazı kanalları vermek için yeni bir RTÜK yasası yapmıştı. Bu süreçte kanun maddeleri darmadağın oldu. ‘Etkisi var, yetkisi yok’ bir kuruluş haline getirildi. Yayın ilkeleri bölümünde 12 maddemiz var, A’dan Z’ye kadar. Eski Cumhurbaşkanlarından Ahmet Necdet Sezer döneminde ve Anayasa Mahkemesi tarafından çoğunluğu iptal edildiği için elimizde hiçbir şey kalmadı. Bundan dolayı çok fazla etkin olamıyoruz” diye konuştu. Duyarlı vatandaşların 444 1 178 numaralı telefonu aramalarını isteyen yetkili, burada karşılarına canlı operatör çıktığını ve şikayet oranına göre yayıncı kuruluşla görüşme yoluna gittiklerini söyledi.

VAKİT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri