İnekler podyuma çıktı

Bursa'da düzenlenen yarışmasında podyuma çıkarılan inek ve boğalar yağmura rağmen birincilik için yarıştı. Bursa Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından düzenlenen 9. Damızlık İnek Yarışması ve Bursa 2. Döl Kontrolü Türk Boğaları Yarışması'nda 8

Bursa Tarım 2010, Bursa 8. Tarım, Tohumculuk, Fidancılık ve Süt Endüstrisi Fuarı ile Bursa 3. Hayvancılık ve Ekipmanları Fuarı kapsamında düzenlenen yarışma yağmur altında gerçekleştirildi.

Önce Bursa 2. Döl Kontrolü Türk Boğaları Yarışması yapıldı. Yarışma için Fransa'dan özel hakem getirildi. Batı Fransa Sığır, Keçi ve At Seleksiyonu ve Reprodüksiyonu Birliği'nden Remi Guennoc'un hakemliğini yaptığı yarışmada önce 7 boğa ve 32 inek podyuma çıktı. Boğaların geçirgenliğinin ön planda tutulduğu değerlendirme sonucunda 'Onur' isimli boğa birinci seçildi. Yarışmada 'Nermin, Ayfer, Şenel ve Gamze' isimli 4 inek Fransız hakem Remi Guennoc'dan tam not aldı. Birinci olan 'Onur' isimli boğanın sahibi Metin Ceylan'a 5 bin liralık hediye çekini Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Merkezi (TÜGEM) Genel Müdürü Ali Karaca ile Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Halil İbrahim Tokoğlu verdi. Ceylan'a çeşitli yem firmaları tarafından da bir buçuk ton yem hediye edildi.

Ardından 54 damızlık inek Bursa 9. Damızlık İnek Yarışması için podyuma çıktı. Havanın yağışlı olması sebebiyle hayvanların gergin olmaları dikkat çekti. 54 damızlık inek, 'birinci, ikinci, üçüncü ve üzeri laktasyon (yavrulu) olmak üzere 3 kategoride mücadele verdi. İnek sahiplerinin yağmur altında büyük bir heyecanla izlediği yarışmada, dereceye giren ineklerin sahiplerine para ve yem ödülü verildi. Fransız hakem Remi Guennoc'un inekleri yakından incelemesi dikkat çekti.

Bursa İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı İsmail Anıl, yarışma için iki gündür yağmur altında çalışmak zorunda kaldıklarını söyledi.

Geçtiğimiz yılki yarışmanın da yağmur altında gerçekleştiğini, ancak Avrupa ülkelerinde bu tür yarışmaların modern kapalı alanlarda yapıldığını aktaran Anıl, "Bizim üreticilerimize bu çile çektirilmesin. Burada önemli bir yarışma düzenleniyor, ama insanlar soğuk havada üşüyerek izlemek zorunda kalıyor." dedi.

Anıl'ın sitemkâr açıklamalarının ardından TÜYAP Fuarcılık AŞ Genel Müdürlüğü, yarışmanın önümüzdeki yıl kapalı alanda gerçekleşeceği sözünü verdi.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri