Kusturica NTV'de kendini savundu!

Bosna'daki vahşi katliamlarla ilgili sözleri nedeniyle eleştirilen Sırp yönetmen Emir Kusturica, NTV'de Can Dündar'ın konuğu oldu ve kendisini bakın hangi sözlerle savundu...

Sırp yönetmen Emir Kusturica'nın NTV canlı yayınındaki savunması ve Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'ın protestosu ile ilgili sözleri şöyle: 

"Ben bir devrimciyim..."
Ben tartışmanın kendisiyim. Öyle olmasa Holivood'da film yapardım. Ben bir devrimciyim. Aliem son derece melez. Hakkımdaki suçlamalar gerçeğe uymuyor. Damarlarımda Hıristiyan kanı dolaşıyor, Müslüman kanı dolaşıyor. 

O konuşmanın hikayesi...
Fransız basınında tecüvüzler hakkında ne düşünüyorsunuz diye sordular. Her şeyin abartıldığını söyledim. Kızılhaç'ın geçerli ve saygın raporlarına dayanarak öldürülen toplam insan sayısının 110 bin olduğu yazılıyordu. Ama rakamlar 250 binden söz ediyordu. 

Rakamları kastetmiş...
Biraz abartılıyor dedim. Asla ve kat a kadınlardan söz edilmiyordu. Toplam rakamlardan söz ediliyordu. 

Sözlerimi düzelttim ama...
Sözlerimi düzelttim ama nasıl başarılı olabilirsiniz ki, propaganda kendi amacına ulaşır. Bir kısım müslüman siyasetçilere karşıyım. Bu müslümanlara karşıyım anlamına gelmiyor. Benim damarlarımda da zaten onların kanı dolaşıyor. 

Asla savaşta kadınlara tecavüzle ilgili bir açıklama yapmadım. 

Anlattıklarıma bakarsanız hiç bir şekilde beni suçladıkları sözleri bulamazsınız. 

Erdoğan'ın Sırbistan ziyareti...
Savaş bittikten 15 yıl sonra sizin Başbakanınız Sırbistan'a geliyor. Benim hakkımda konuşuyorlar. Bunu garip bulmuyor musunuz? Öyle bir konuma getiriyorlar ki ben kendimi anlatmak zorunda kalıyorum. Doğam gereği tartışmalı bir insanım. Damarlarımda melez bir kan dolaşmasından gurur duyuyorum. 

O sözleri söylememiş...
Ben hiç bir zaman soykırımdan bahsetmedim, cinayetlerden söz ettim, tüm taraflardan söz ettim. Tecavüze uğrayan kadınların sayısının abartıldığını söylesem, bunların hepsi uydurma. Ben bir sanatçıyım, Maradona gibi aklıma gelen inandığım şeylerden söz etmekten mutlu olurum. 

Nasıl Müslüman oldular?
Osmanlılar, gelmeden önce İslam, Avrupa'ya nüfuz etmek için denemelerde bulundu. Koloniler ve büyük imparatorluklar sözkonusu. Osmanlı Kosova'ya gelmeden önce Ortodoks'lar vardı. Bazıları Müslüman oldu bazıları olmadı. Benim ailemde ve benim büyük babamın atalarımın hepsi bir kısmı Müslümandı. Bu sorun değil. 

Kendini nasıl hissediyor?
Bugün kendimi nasıl hissediyorum, damarlarımda fazla şark kanı dolaşan biriyim. Sırp olan, Müslüman bir ada sahip olan, o da benim içimde. Filistin'e gidip oradaki kardeşlerimle vakit geçirebilirim ama Amerikaya da gidip orada vakit geçirebilirim. Burada bir yanlış anlama sözkonusu ve bir propaganda var. Ben bir siyasetçi değilim. Bir gazeteyi alıp da bir insanın söylediklerini görerek hayatının tümü hakkında yorum yapamam. Örneğin filmlerine de bakarım. 

Türkiye gelmesi ve sonrası...
İlk geldiğimde çok şaşırdım, şoka uğradım adeta. Ama ne söyleyebilirim ki. Kardeşlerim, kız kardeşlerim bunu mu söylemem gererekiyor?

Kültür Bakarı Ertuğrul Günay'ın tavrı...
Bakan'ın eğitim seviyesi ne. Ben Bakan olsam iki kez daha araştırırdım. Orhan Pamuk'un 'KAR' adlı kitabında küçük bir kasaba ve çok fazla çağla ilgili muhafazakarlaşmakla ilgili hikayeler var. Yaşlandıkça daha da muhafazakar oluyoruz ama ben bakan olsaydım tekrar kontrol ederdim. Özgürlüğü yok, ona birileri söylemiştir. Kendi tepkisi değil aslında. Ben bir hükümetin başkanı değilim ki bana karşı protesto yöneltilsin. Yalnızca bana soykırımı suçlamadığım söyleniyor ki bu yanlış. Bir tarafa etkilenen çok fazla Bosnalı var. Ama burada beni sevmeyen siyasetçilerin etkisi var. 

Pişman olduğunuzu söylemiyor musunuz?
Ne için pişman olayım? Diyelim ki söyledim, ama aslında söylemedim. Çok fazla alıntı yaptılar. Soykırımı suçlamamakla beni suçluyorlar. Ama bir taraftan da duruşunuz var bunu gösteriyorum ben. Ayrıca ne yapmam lazım, bayraklar mı sallamam lazım? Ben bütün cinayetlere karşıyım zaten. 

Engin Kaşdaş-habervaktim.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri