Avrupa'nın kuşları sayıldı!

Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 34 Avrupa ülkesinde ''Dünya Kuş Gözlem Günü'' kapsamında ''Biyolojik Çeşitliliği Koru'' sloganıyla yapılan etkinliklerde, yaklaşık 60 bin kişinin 2 milyon 765 bin 222 tane kuş saydığı bildirildi.

Doğa Derneği Dünya Kuş Gözlem Günü Ulusal Koordinatörü Ayşegül Dursun yaptığı açıklamada, 17 yıldır Avrupa'daki kuş gözlemcilerinin ''Dünya Kuş Gözlem Günü'' etkinlikleri kapsamında kuş tespiti için aynı anda gökyüzüne baktığını söyledi.

Bu yıl etkinliğin ''Biyolojik Çeşitliliği Koru'' sloganıyla gerçekleştiğini ifade eden Dursun, 34 Avrupa ülkesinden yaklaşık 60 bin kişinin Türkiye'den Portekiz'e, Malta'dan Finlandiya'ya pek çok ülkede binin üzerinde gözlem yaptığını bildirdi.

Dursun, etkinliklerde 2 milyon 765 bin 222 adet kuşun kaydedildiğini belirterek, şöyle konuştu:

''Bu kapsamda Türkiye'de düzenlenen etkinliklere katılan yaklaşık 220 kişi toplam 42 bin 460 tane kuş saydı. En çok kaydedilen kuş türleri arasında ilk sırayı 14 bin 879 taneyle sakarmeke, 4 bin 122 ile angıt ve 4 bin 61 tane ile de sığırcık aldı. Çorum'daki etkinlikler Boğazköy Milli Parkı'nda, milli park yetkilileri ve çok sayıda öğrencinin katılımıyla, İzmir'deki etkinlikler Dokuz Eylül Üniversitesi Kuş Gözlem Topluluğu ve Ege Üniversitesi Doğa Topluluğu öncülüğünde Bostanlı sahilinde, Bursa'daki etkinlikler Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği öncülüğünde Uluabat Gölü ve Kocaçay Deltası'nda, Kars'taki etkinlikler Kuzey Doğa Derneği organizasyonuyla Kuyucuk Gölü, Putka Sazlığı ve Karasu-Aralık Sazlıkları'nda ve Ankara'daki etkinlikler Mogan Gölü'nde ODTÜ Kuş Gözlem Topluluğu öncülüğünde ve Gölbaşı Belediyesi'nin desteğiyle gerçekleştirildi.''

Ayşegül Dursun, etkinliklerdeki amacın, halkın kuşlar ve kuşların yaşam için önemi, doğal yaşam alanlarının korunması, yaygın kuşlarla ilgili farkındalığın artması, insanların etraflarındaki kuşları fark etmelerini sağlamak ve sayıları azalan türlere dikkat çekmek olduğunu söyledi.

(AA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri