Her yağmurda ölüm korkusu yaşıyorlar!

Rize'de 2001 yılında meydana gelen sel ve heyelanlarda evleri büyük hasar gören afetzedeler, 9 yılda tamamlanan TOKİ evlerinin kendilerine verilmesini istiyor. Afetzedeler, halen oturdukları hasarlı evlerinde her yağmurda ölüm korkusu yaşadıklarını ifade

Rize'de 2001-2002 yılları arasında meydana gelen sel ve heyelanlardan sonra afet konutları almaya hak kazanan merkeze bağlı Akpınar Köyü'ndeki bazı afetzedeler, 8 ay önce tamamlanan evlerin artık kendilerine teslim edilmesini istiyor.

Rize'de 9 yıl önce meydana gelen ve 44 kişinin ölümü, 100'e yakın binanın hasar görmesiyle sonuçlanan sel ve heyelanların ardından Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğü ekipleri tarafından afet bölgesinde yapılan hasar tespit çalışmalarında evleri büyük ölçüde hasar gören 96 afetzedeye Toplu Konut İdaresi (TOKİ) evleri müjdesi verilmişti.

2007 yılında merkeze bağlı Gülbahar Mahallesi'nde inşaatına başlanan 3 blok halindeki toplam 96 konutun 8 ay önce tamamlanmasının ardından bazı hak sahipleri, tamamlanmasına rağmen evlerin neden afetzedelere teslim edilmediğini sorguluyor.

Söz konusu köydeki evleri heyelan sonucu oturulamaz hale gelen hak sahiplerinden Mehmet Emin Ergin (37), konutlara hak kazanmalarına rağmen uzun yıllardan beri beklediklerini söyledi.

İl merkezinde çay ocağı işletmeciliği yapan ve zor şartlar altında geçimlerini sağladıklarını ifade eden Ergin, "Kirada oturuyorum. Heyelanlarda bugüne kadar geçen süre zarfında verdiğim kiralarla ev alınırdı. Afetten sonra konut hakkı kazandık. Tamamı bitirilen 96 konutun halen daha hak sahiplerine verilmediğini görüyoruz. Yetkililerin devreye girerek, bu sorunumuzu çözmesini istiyoruz." dedi.

Kalp hastası olan bir başka hak sahibi Zahit Özgen ise "Binalarımız 7 aydan beri bitmiş olmasına rağmen halen daha bizlere teslim edilmedi. Bizler mağdur durumdayız." diye konuştu.

Büyük çatlakların oluştuğu, oturulamaz durumdaki evinde 2001 yılından beri mecburiyetten yaşamaya devam ettiklerini ifade eden Özgen, "Evimde olan çatlaklar yüzünden her an korku içindeyiz. Her gece korku içerisinde yaşıyoruz. Vaziyetimiz ortada, evim bu, vaziyetim bu. Artık yardımcı olsunlar." açıklamasında bulundu.

Şiddetli bir yağmurda duvarlarındaki büyük çaplı çatlaklar dolayısıyla sel ve heyelanlara teslim olacak görüntüsü veren evden bir an önce çıkmak istediklerini söyleyen Zahit Özgen'in hanımı Melahat Özgen de "Bu korkuyu bir an önce atmak istiyoruz. Çoluk çocuk hep perişanız. İnşallah kısa sürede bu evden çıkarak TOKİ'nin bize yapmış olduğu evimize yerleşirim." şeklinde konuştu.

'KONUT PROJESİNDE HATA VAR'

Rize Afet ve Acil İşler Durum Müdürü Seyfettin Yılmaz ise Rize Belediyesi'nin, projeye aykırı olarak yola inşa edilen konutlara ruhsat vermemesinden dolayı konutların hak sahiplerine teslim edilemediğini savundu.

Söz konusu konutlarda imar sorunu yaşandığını ifade eden Yılmaz, şöyle dedi: "Konutlar 8 ay önce tamamlandı. TOKİ müteahhidi tarafından tatbik edilen projede binalar, proje dışına çıkılarak kısmi olarak yola inşa edildi. Projede hata var. Belediye, haklı olduğu için de binalara ruhsat vermiyor. Sıkıntı, TOKİ ile belediye arasında olan bir mevzudur."

Hak sahipleri kadar kendilerinin de bir an önce ortadaki sorunun çözümlenmesini istediğini dile getiren Yılmaz, sorun çözüldüğü anda binaların teslim edileceğini, konu ile ilgili gerekli merciler arasındaki yazışmaların sürdüğünü sözlerine ekledi.

"HER ŞEY KANUNLAR ÇERÇEVESİNDE ÇÖZÜLECEK"

Rize Belediyesi Yazı İşleri Müdürü Fahrettin Kaya da TOKİ tarafından yetkili kılınan taşeron firmanın belediyeye gelerek gerekli işlemlerin başlatılması adına müracaat etmesi gerektiğini söyledi.

Projede bir hata olduğunu ve belediye olarak bütün işlerin kanunlar çerçevesinde halletmeye çalıştıklarının altını çizen Kaya, "Afetzede vatandaşlarımızı mağdur etme gibi bir niyetimiz yok. Ama ortada bir proje hatası var. TOKİ tarafından yetkili kılınan müteahhitin belediyeye gelerek gerekli işlemleri başlatması gerekiyor." açıklamasında bulundu.

cihan

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri