50 yıl sonra baş tacı yapıldı

Prof. Dr. Fuat Sezgin, 27 Mayıs 1960 askerî darbesinden sonra üniversiteden atılan 147 değerli bilim adamından biri.

Darbecilerin 'zararlı profesörler' arasında saydığı Sezgin, Türkiye'de tutunamayınca Almanya'nın kabul etmesiyle bu ülkeye sığındı. Dünyanın bilim tarihi alanında sayılı otoriteleri arasına giren Sezgin, darbeden 50 yıl sonra kovulduğu memleketinde baş tacı yapıldı.

Silivri Fen Lisesi'nin adı Fuat Sezgin Fen Lisesi oldu. Ülkeye hizmeti geçmiş bilim insanlarına öldükten sonra verilen bu paye Sezgin'e yaşarken takdim edildi. İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, "Ömrünü bilime adayan hocamıza olan teşekkürümüzü daha o yaşarken belirtmek ve adını bir okulda ebedileştirmek istedik." dedi. 

Bitlisli Fuat Sezgin, 1943-1951 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Şarkiyat Enstitüsü'nde, 'İslami bilimler ve oryantalizm' alanında öncü bir yere sahip olan Alman oryantalist Hellmut Ritter'in yanında öğrenim gördü. 1960 darbesinden sonra darbecilerin gazetelere verdiği 'zararlı profesörler' listesinde onun da adı vardı. Üniversiteden atılınca Frankfurt'ta akademik kariyerini sürdürdü.

1982'de J.W.Goethe Üniversitesi'ne bağlı Arap-İslam Bilimleri Tarihi Enstitüsü'nü ve 1983'te de buranın müzesini kurdu. Türkiye, uluslararası birçok ödüle ve devlet nişanına layık görülen Sezgin'i, İstanbul Gülhane Parkı içinde kurduğu İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'yle yeniden tanıdı. Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından açılan müzede İslam âlimlerinin; astronomi, coğrafya, deniz bilimleri, saat teknolojisi, geometri, tıp, kimya, maden, fizik, savaş teknolojisi ve mimarlık dallarında buldukları icat ve eserleri sergileniyor.

Zaman

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri