Çocuğun yaşına uygun oyuncak alınmalı!

Çocuk gelişimi uzmanları ve oyuncak satıcıları, oyuncak alırken oyuncağı kullanacak çocuğun yaşının da çok önemli olduğunu belirtti. Her oyuncağın her yaş grubu çocuğa hitap etmediği konusunda velileri uyaran uzmanlar, bazı oyuncakların yutulması s

Oyunun şekli, kuralları ve çeşidinin yaşa göre farklılık gösterdiğini belirten uzmanlar, 1 yaşındaki bebeğin oyunları daha çok dokunma, yakalama ve atma şeklinde olduğunu söyledi. 2 yaşından itibaren çocukların günlük hayatı ve içinde yaşadığı çevrenin kültürünü yansıtan dramatik (taklit) oyunlara yöneldiklerini kaydeden uzmanlar, "Kişileştirme (bebeğiyle konuşma), objeleri kullanma (boş bardaktan su içer gibi yapma), evcilik (anne veya baba rolü oynama), doktorculuk, bakkalcılık ve okulculuk şeklinde çeşitlilik gösteren oyunlarda çocuk sosyalleşmenin ilk adımlarını atar." diye konuştu.

Çocuk için oyunun, hayal dünyası ile gerçek dünya arasında bir köprü olduğunu kaydeden oyuncakçı Ebubekir Toparlı da bilinçsiz oyuncak almanın zaman zaman tamiri mümkün olmayan zararlar doğurduğunu kaydetti. Ebeveynlerin oyuncak alırken ilk etapta o oyuncağın üzerindeki tavsiye edilen yaş grubuna dikkat etmeleri gerektiğini belirten Toparlı, oyuncak konusunda internetten veya uzmanlaşmış oyuncak satıcılarından bilgi almasını tavsiye etti.

"Yaşa göre alınmayan oyuncak çocuğa yarar değil zarar verebilir" diyen Toparlı, çocukların 3 yaşına kadar eline aldığı her şeyi ağzına götürdüğünü hatırlattı. Bunun da bir öğrenme şekli olduğunu kaydeden Toparlı, "Bu nedenle 3 yaşına kadar olan çocuğa parçası büyük oyuncaklar alınmalı. Maymuncuk gibi suya atıldığında büyüyen oyuncaklar özellikle bu yaşlardaki çocuklara kesinlikle verilmemeli. Gelip bizden isteyenler oluyordu. Biz bitişik çalışma masası satıyorduk. Çocuklar arasına sıkışıp kalabiliyordu. Bu tehlikeye dikkat çektik, şu anda piyasada bu masalardan kalmadı." diye konuştu.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri