Gazeteci Altan Deliorman'a Saygı Topantısı!

Fikirleri ve eserleriyle Türk kültür tarihinin önemli isimi olan Deliorman’nın hayatının anlatılacağı bir toplantı düzenleniyor...

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü, 23 Ekim Cumartesi günü, saat. 16.00’da Tarık Zafer Tuna Kültür Merkezi’nde Altan Deliorman'ın hayatını anlatan bir toplantı gerçekleştirilecek. 

Dr. Bahtiyar Arslan’nın moderatörlüğünü yapacağı programa, Prof. Dr. Hüsrev Hatemi, Prof. Dr. Abdulhaluk Çay, İsa Kocakaplan konuşmacı olarak bulunurken; Ayla Ağabegüm, Cemal Aydın, Bozkurt Deliorman, Turgut Güler, Belkıs İbrahimhakkıoğlu, Servet Kabaklı, Çağrı Kocakaplan, Adnan Şenel ve Mehmet Nuri Yardım da ‘yakınlarının gözüyle Altan Deliorman’ bölümüne katılacak.

Program kapsamında, Altan Deliorman’ın hayatını konu alan fotoğraflarından oluşan belgesel gösterimi ile aldığı ödüller ve gazete yazılarından derlenmiş küçük bir sergi yer alacak.

Ayrıca program sonunda, katılımcılara Altan Deliorman’ın yazdığı, ‘Bulgaristan’da Türkçe Basın’ isimli bir kitabı da dağıtılacak.

ALTAN DELİORMAN KİMDİR?

1936 İstanbul doğumlu olan Altan Deliorman, basın yayın dünyasıyla çok küçük yaşlarda tanıştı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde 2 yıl öğrenim gördükten sonra Tarih Bölümüne geçti. Nihal Atsız ve İbrahim Kafesoğlu etkisinde kaldığı hocalarıdır.
İlk yazısı 1948’de yayınlandı. Henüz 23 yaşındayken ‘Mustafa Kemal Balkanlarda’ isimli kitabını yayınladı. Devam eden yıllarda çeşitli gazetelerde köşe yazarlığı yaptı. Kültür dergilerinde denemeleri ve makaleleri yayınlandı. Güzel Türkçesiyle tarih dalında yazdığı ders kitapları büyük ilgi gördü.

Pek çoğuyla yakın dostluklar kurduğu devrin tanınmış simalarını kaleme aldığı yazıları edebiyat çevrelerinde büyük beğeni kazandı. 2005’de “Işıklı Hayatlar” adlı eseriyle Türkiye Yazarlar Birliği tarafından biyografi dalında yılın yazarı seçildi. 2008’de Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından basın mesleğinde 50. yılını doldurması dolayısıyla ‘Basın Şeref Ödülü’ aldı. 2009’da ise Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER), Altan Deliorman’ı "Portre" dalında ‘Türk Yurdunun Bilgeleri’ isimli eseri dolayısıyla ‘yılın yazarı’ seçti. Kitap çalışmalarına devam eden Deliorman evli ve iki çocuk babasıdır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri