Evladını Nizam-ı âleme feda etti...

Kanuni’nin oğlu Şehzade Mustafa bir an önce iktidara geçmek hırsıyla, babasını tahttan indirmek için iki kere darbeye teşebbüs etti; başarılı olamadı.

Devlet başkanlığı yetkisine dayanarak af eden Kanuni’nin ona şu şekilde hitap ettiği rivayet olunur: “Deden Yavuz babasını tahttan indirdi, sen de beni tahttan indirirsen bu gelenek haline gelir. Her büyüyen şehzadenin ölümünü beklemeden babasının yerine geçmeye kalkışması, Devlet-i Aliyye’yi çökertir; fırsat bekleyen düşmanlarımıza gün doğar.” 

Bu sözlerden nasiplenmeyen Mustafa, tekrar darbe girişiminde bulununca, şeyhülislam fetvası da alınmak suretiyle Nizam-ı âlemi bozmak töhmetiyle infaz olunur.

Bir tarafta evlat sevgisi diğer tarafta “Nizam-ı âlem”in omuzlarına yüklediği sorumlulukla ağır bir imtihana maruz kalan cihan sultanı, yüreğinin sesini dinleyip oğlunu feda etmeyebilirdi.

Fakat bu durum daha evvel olduğu gibi devletin ve halkın geleceğini tehlikeye düşürebilir, devlet içinde etkin bir takım güçlerin telkini ile şehzade düzeni tehdit etmeye devam edebilirdi.

Nice masumun kanlarına mal olacak bir kargaşayı engellemek adına padişah fedakârlıkların en büyüğünü yaparak kendi çocuğunu gözden çıkaracaktır. Şehzadenin cenaze namazını bizzat kıldıran padişahın, gözyaşlarını tutamadığı için üç defa abdest tazelediği rivayet olunur.

Hazırlayan: Ahmet Çolak



İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri