Ulu Cami 30 kamerayla 24 saat izlenecek

Bursa Ulu Cami'nin yaklaşık 5 yıllık kamera sistemi yenileniyor. Yeni dönemde 30 kamerayla caminin tüm noktaları net şekilde izlenecek.

Her gün binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği tarihi Ulu Cami'nin güvenlik sistemi yenileniyor. Cami içi ve dışındaki kapsamlı restorasyondan sonra cami içerisindeki güvenlik kameraları da değişecek. Mevcut 25 kameranın yerini teknolojinin son ürünü modern kameralar alacak. Ulu Cami Onarım Donatım ve Bakım Derneği'nden edinilen bilgiye göre, cami içerisi ve dış bahçesi 30 yeni kamerayla 24 saat boyunca takip edilecek. Gerektiğinde görüntü sisteminin şifresi Bursa Emniyet Müdürlüğü'ne de verilecek. Polis de durumu şüpheli görünen şahısları, görüntüleri inceleyerek yakalayabilecek.

Bu arada, mevcut kamera sisteminin net olmaması sebebiyle teşhisin zor olduğu iddia ediliyor. Ulu Cami bahçesini gören bir MOBESE kamerası da bulunuyor.

Ziyaretçi akınına uğrayan Ulu Cami'de zaman zaman istenmeyen hırsızlık olayları da cereyan edebiliyor. Geçtiğimiz yıllarda tarihi hat levhası kimliği belirsiz kişilerce çalınmıştı. Camiye konulacak yeni kameralarla durumu şüpheli görülen kişilere anında müdahale edilebilecek.

Ulu Cami, Osmanlı Devleti'nin dördüncü hükümdarı Yıldırım Bayezıd tarafından 1396-1399 yılları arasında yaptırıldı. Rivayete göre Sultan, Niğbolu Zaferi öncesinde savaşı kazanmak için Allah'a yalvarmış ve 20 cami yaptırmayı adamıştı. Bayezıd, zaferden sonra damadı Emir Sultan'ın tavsiyesi ile 20 cami yerine 20 kubbeli tek bir cami yaptırmaya karar vermişti. Cami, zaferden elde edilen ganimet ile yapılacaktı. Ancak 1402'deki Ankara Savaşı'nda sultanın esir düşmesinden sonra Timur camiyi ahır olarak kullanmış, 1403 yılında Moğol Şeyhi Emir Bedrüddin yaktırmış, 1413'de Karamanoğlu Mehmet Bey'in kuşatması sırasında cami tekrar yanmıştı. Onarımı, Bayezıd'ın oğlu 1. Mehmet gerçekleştirdi ve cami 1421 yılında ibadete açıldı. Ulu Cami, 1 Mart 1855 tarihlerindeki büyük depremde ve 1889 yangınında da hasar görmüştü.


CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri