'Aileler az ve başarılı çocuk istiyor'

Eğitimci yazar Canten Kaya, Türkiye'de ailelerin çoğunun az ve başarılı çocuk istediğini belirtti. 

Kaya, iç güvene değil, tamamen dışa yönelik çocuklar istendiğini söyledi. Muğla'daki Özel Piri Reis İlköğretim Okulu'nun düzenlediği seminere katılan Kaya, "Çocuk Eğitiminde Anne Babaya Tavsiyeler" konusunda bilgiler verdi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi'ndeki seminere Muğla Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, Gençlik ve Spor İl Müdürü Burhanettin Hacıcaferoğlu, Aydem İl Müdürü Ahmet Arı ve yaklaşık 400 kişi katıldı.

Erkeklerin sonuç, kadınların paylaşım odaklı olduğunu belirten Canten Kaya, evde aynı dili konuşamama problemi yaşandığına dikkat çekti. Toplumun yüzde 75'inin kendine güveni olmadığını savunan eğitimci yazar Kaya, "Bazen iyi olabilirsem, her zaman iyi olabilirim. O yüzden rezil olma korkusunu bırakıp rahat olmaya bakmak lazım; ancak o zaman kendimize güvenimiz artar." dedi. Kaya, çocuklar hazine olmasına rağmen aileleri tarafından değerlerinin bilinmediğini vurgulayarak, "Çocuklarımızın, kendilerine inanan anne ve babalara ihtiyacı var. Anne ve babaların mutsuzluğundan, çocuklarımız da etkileniyor. Günümüzde boşanmalar çoğaldı. Çocuklarınsa mutlu aileye ihtiyacı var. Ülkemizde aileyi kaybedersek, geleceğimiz kararır." şeklinde konuştu.

Günümüzde ailelerinin çoğunun az ve başarılı çocuk istediklerini ifade eden Kaya, "Ne olacaklarına biz karar veriyoruz, onların fikirlerini sormuyoruz. Maalesef ülkemizde çocuklar değil, anne babalar yarışıyor. Meslekler insanlara değer katmaz, insanlar mesleklerine değer katar. Ülkemizde insanların yüzde 70'i sevdiği işi yapmıyor. Türkiye'de işsiz insan yok, işe yaramayan insanlar var." dedi.

Çocukların, anne ve babalarının yanısıra çevrelerinden gördükleri destekle zirvelere tırmandığını anlatan Canten Kaya, şunları söyledi: "Bunların kendilerine olan inançları, yani özgüvenleri oldukça yüksektir. Her şey inanmakla başlar. İnancını yitirirsen başarı gelmez. Çocuğa sürekli destek olarak, yapabileceğine inandırmak gerekiyor. Kendine güvenen insan depresyona girmez. Olumsuz sözler, insana çabuk etki eder. Sürekli olumlu cümleler kullanmak gerekiyor. Aileler, çocuklarını korumacı anlayıştan uzak durmalı. Çocuk düştüğü zaman kendisi kalkmalı, hazıra alışmamalı ve pes etmemeyi öğrenmeli. Mücadele ruhu aşılayamazsak, üniversite bitirse de bir anlam taşımaz." Anne ve babaların çocuklarına öğretebilecekleri en önemli şeyin, onlarsız yapabilme alışkanlığını olacağının altını çizen Kaya, "Ne dediğiniz önemli değil, ne yaptığımız çok önemli. Eğri olan anne ve babanın, doğru çocuğu olmaz." diye konuştu.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri