Bu geceye dikkat!

Hıristiyan aleminin “dini bir bayram” gibi kutladığı Miladi Yılbaşı, Müslümanlar için ise Miladi takvime göre yılın başı olmaktan başka bir anlam ifade etmiyor.

Hz. İsa’nın doğumunu tarihin başlangıcı olarak esas alan Miladi takvime göre, bu gece yeni bir yıla giriliyor. Hıristiyan aleminin “dini bir bayram” gibi kutladığı Miladi Yılbaşı, Müslümanlar için ise Miladi takvime göre yılın başı olmaktan başka bir anlam ifade etmiyor. Ancak ülkemizde Miladi takvimin kabulüyle birlikte sosyal yapı ve ahlaki kavramları da Hıristiyani bir yaşama endekslemek isteyen çevrelerin olduğu gözleniyor. 

Bu çevrelerin sonuç aldıkları da görülüyor. Her yıl yaşanan yılbaşı eğlenceleri felaket ve rezaletlere sahne oluyor. Alkolün etkisiyle gençler sokaklarda bayanları taciz ederken, sokak kutlamalarında gençler kör kurşunlara hedef oluyor. Yılbaşı kutlaması adı altında alkolün en çok tüketildiği bu akşamda çeşitli felaketler de yaşanıyor.
İslam alimleri Müslümanları Hıristiyan âdeti olan yılbaşı kutlamalarına “itibar etmemeleri” konusunda uyarıyor.

Bu geceyle ilgili olarak İslam alimlerinin görüşü şöyle: “Yılbaşı kutlamaları adı altında Müslüman halklar arasında da gayri İslami birçok davranış sergilenmekte ve kutlama adı altında insanlar günaha bulaşmaktadırlar. İslami olarak miladi yılbaşının kutlanması diye bir durum olmadığı gibi Hıristiyanları taklit ederek kutlamalarda bulunmak da İslami değildir. Sorumluluk bilinci taşıyan her Mümin, içeride de bazı kesimlerin yozlaştırmaya çalıştığı İslami değerlere sahip çıkmalı ve topluma dayatılan gayri İslami adetleri reddetmelidir.”

İSLAM’IN ÖĞÜDÜ
İlahiyatçılarımız da şöyle diyor: “Geleneksel değerler kuşatıcıdır. Bu yüzden bize ait olmayan geleneksel değerlerin yaşam biçimimizde yer edinmesini kuru bir taklitçi anlayış olarak değerlendiremeyiz. Taklit edilen değerler zamanla kimliğimizi kuşatmaya başlar ve sahip olduğumuz değerleri tahrip eder. Tahrip edilen değerler üzerine kendi değerlerini monte eder. Böylece bir iki kuşak sonrasında medeniyet birikimlerinden çok uzak farklı bir hayat biçimi benimsemiş toplumla karşılaşabiliriz. İslam bize dilimizle ve kalbimizle, yaşam biçimimizle ve düşünce iklimimizle, değerler bütünümüzle ve medeniyet kodlarımızla Müslüman kalmayı, ümmet bilincine sahip olmayı ve haddi aşmamayı öğütler.”

KIRMADAN ÜZMEDEN BİRBİRİMİZİ UYARMALIYIZ
Yılbaşının güzel amellerle geçirilmesini isteyen İlahiyatçılar, şu tavsiyede bulunuyor: “Ömrümüzden kopup giden koskoca bir yılın muhasebesini yapmamız gerekirken, iki yılı birbirine bağlayan bu zaman köprüsünde cinnet geçirmişçesine işlenen günahlara; Noel Baba, hindi yemeği, çam ağacı hurafesi, şampanya patlatma, Milli Piyango ve tam saat 24.00'ün bitimindeki bağrışmaları anlamak mümkün değildir. Mağlupların galipleri taklit etme psikolojisi olan yeni yıl rezilliklerini, 'ben ölmem veya Cehennem ateşi bana zarar vermez' diyen varsa, dilediği gibi kutlasın. Bu konularda birbirlerimizi kırmadan ve üzmeden uyarmalıyız.”

HZ. PEYGAMBER’İN HADİSLERİ
İslam alimleri Hz. Peygamber’in şu hadisleriyle de tehlikeye dikkat çekiyor: “Kim bir millete benzemeye çalışırsa, o da onlardandır” ve “Bizden başkasına benzemeye çalışanlar bizden değildir. Yahudilere ve Hıristiyanlara benzemeyiniz.”

MÜSLÜMANLARIN GERÇEK YILBAŞI NE ZAMANDIR?

Müslümanların itibar ettiği yılın başlangıcı, Rasûlullah'ın ashabı ile birlikte Mekke'den Medine'ye hicret ettikleri kamerî Muharrem ayının birinci günüdür. Muharrem de yılın birinci ayı olmuş olur. Kameri yıl, milâdî yıldan yaklaşık on gün kısa olduğu için, İslâmî yıl başlangıcı milâdi yıla göre her sene on gün önce gelir ve yine yaklaşık otuz altı yılda, milâdi yıla nazaran bir yıl fark eder.

MÜSLÜMANLAR, YILBAŞI GECESİ NE YAPMALI?
Dinimiz böyle gecelerde daha çok sefalete, daha çok sefahete düşmek yerine; daha çok âhirete, daha fazla ebedî âleme meyilli olmak gerektiğini bildirir. Zira bu hızlı gidiş, - ister ikrar et, ister inkâr - kabire, öteki dünyaya doğrudur.

HABERVAKTİM GAZETESİ


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri