Başörtüsü Allah’ın emri

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, aralarında Ankara Temsilcimiz Yener Dönmez’in de bulunduğu gazetecilerle Bilkent Otel’de kahvaltılı toplantıda bir araya geldi. Başkan Görmez Diyanet’in başörtüsü konusunda görüşünün net olduğunu şöy

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, aralarında Ankara Temsilcimiz Yener Dönmez’in de bulunduğu gazetecilerle Bilkent Otel’de kahvaltılı bir toplantıda biraraya geldi. Diyanet İşleri Başkanı, burada çok önemli açıklamalarda bulundu. 

Başkan Görmez, bir gazetecinin, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, başörtüsü konusunda nihai sözü söyleyecek kurumun Din İşleri Yüksek Kurulu olduğuna işaret ettiğini hatırlatarak “Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, ortaöğretim ve kamu kuruluşlarında da başörtüsünün serbest bırakılmasına ilişkin görüşü nedir?” diye sorması üzerine “Bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığı’nın görüşü çok nettir” dedi. Başkan Görmez, Din İşleri Yüksek Kurulu’nun 3 Şubat 1993 tarihli kararını hatırlatarak, “Başörtüsüyle ilgili olarak Nur Suresi’nin 31. ayetinde örtünmenin tarifinin yapıldığı bu ayete göre örtünmenin Allah’ın bir emri olduğu vurgulanıyor. Kararda bazı çevrelerce sanıldığı gibi belli bir zümrenin sonradan ortaya çıkardığı bir ayet veya işaret değil, İslam Dini’nin bir hükmü olduğu ifade ediliyor. O karar aynen geçerlidir” diye konuştu. 

“BAŞÖRTÜSÜ YASAĞI TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLERE MÜDAHALEDİR”
Başörtüsü yasağının temel hak ve özgürlüklere müdahale olduğunu belirten Görmez, 3 Şubat 1993 tarihli karardaki şu ifadelere dikkat çekti: “Örtünmenin Cumhuriyet’e, kamu düzenine ve Atatürk ilkelerine aykırılığının da söz konusu olmadığına vurgu yapılarak, Atatürk’ün şu sözü hatırlatılıyor: ‘Eğer kadınlarımız Şer’in tavsiye ve dinin emrettiği bir kıyafetle, faziletin icap ettiği tavrı hareketle içimizde bulunur, milletin ilim, sanat, ictimaiyyat hareketlerine iştirak ederse, bu hali, emin olunuz, milletin en mutaassıbı dahi takdirden meni nefs edemez.’”

“ZORUNLU DİN DERSİ TOPLUMUN İHTİYACI”
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinin zorunlu olması konusundaki tartışmaların hatırlatılması üzerine ise Görmez, bu dersin diğer dersler kadar önemli olduğunu vurguladı. Dersin zorunlu olmaya devam etmesi gerektiğini yineleyen Görmez, “Biz Diyanet İşleri Başkanlığı olarak Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinin zorunlu olmasından yanayız. Yani bu şekilde devam etmeli. Zira bu toplumun bir ihtiyacıdır. Toplum olarak bu eğitime ve öğretime ihtiyacımız var” dedi. Görmez, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitabına Alevilik ile ilgili bilgilerin eklenmesini olumlu bulduklarını söyledi.

“KKTC’DE BİR DAHA SORUN YAŞANMAYACAK”
Görmez, “Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, her yaz döneminde KKTC’de yaşanan Kur’an eğitimine ilişkin problemlere ilişkin bir çalışmanız var mı?” sorusu üzerine de “Bu konu ile ilgilendik. Şimdi orada Milli Eğitim Bakanlığımız bir düzenleme yaptı. O sorun bir daha yaşanmayacak” cevabını verdi. 

“KARDEŞ KANI DÖKÜLMEDEN ATLATILMALI”
Mısır ve Arap coğrafyasında yaşanan olaylarla ilgili ise Görmez, bu olaylarda din boyutunun en az olduğunu belirterek, “Buralarda yaşanan olayların siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik boyutları din boyutunun çok önünde” dedi. Irak ve Afganistan’da yaşanan trajedilerin bu ülkelerde yaşanmaması temennisinde bulunan Görmez, “Kardeş kanı dökülmeden bu badirelerin atlatılması için dua ediyoruz” diye konuştu.

“İLAHİ VAHİY HER DİLE ÇEVRİLMELİ”
Görmez bir başka soru üzerine, farklı dinler, kültürler ve medeniyetler arasındaki ilişkiler konusunda tarihi bir tecrübeye sahip olunduğuna dikkat çekti. Konuşmasında Kürtçe vaaz konusuna da değinen Görmez, konuya ilahi vahyin Kürtçe’ye çevrilmesi değil, her dile ve lehçeye çevrilmesi perspektifinden baktıklarını aktardı.

DİN İŞLERİ YÜKSEK KURULU’NUN O KARARI 
Başörtüsünün İslam dininin kesin emri olduğu, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu'nun 3 Şubat 1993 tarihli ve 6 nolu kararında şöyle yer almıştı: "Başörtülerini, saçlarını, başlarını, boyun ve gerdanlarını iyice örtecek şekilde yakalarının üzerine salmaları, dinimizin, Kitap, Sünnet ve İslam alimlerinin ittifakıyla sabit olan kesin emridir. Müslümanların bu emirlere uymaları, dinî bir vecibedir."

YENİ AKİT



Siz de diğerleri gibi İngilizce konuşabilirsiniz. Nasıl mı ? Tıklayın !

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri