Osmanlı'nın kuruluşunda etkili olan 4 sınıf

Osmanlı Devleti’nin kuruluşuna dair kaleme alınan ilk eserlerden birisi Aşık Paşa-zade Tarihi’dir. Abdüllatif-i Kudsî’nin müridi olan Aşık Paşa-zade Devlet-i Aliyye-i Osmaniyye’nin kuruluşunda etkin olan sınıfları dört grupta

Hududlarda gaza bayraklarında alnına ışıklar vuran Gaziyan-ı Rum yani serhat erleri, serdengeçtiler bu sınıfı oluşturuyordu. Çarşı, Pazar ve dükkanlarda helal kazancın doyumsuz huzurunu yaşayan Ahiyan-ı Rum. Bu grup başlangıçta tasavvufi bir cereyan olarak algılansa da daha sonra iktisadi hayatın merkezi haline dönüşmüştür. 

Dünyanın ve ukbanın temel espirisini yakalayan Abdalan-ı Rum yani dervişler üçüncü gurubu oluşturuyordu. Nihayet kurucu iradenin dördüncü gurubu da bütün bu gönül fatihlerini taşıyan, doğuran, emziren, besleyen ve büyüten Bacıyan-ı Rum diye adlandırılan kadınlardan müteşekkildi.

Beylikten devlete doğru yapılan kutlu yolculukta birbirleri ile fevkalade uyum içerisinde çalışan ve temel referansları İslam olan adı geçen guruplar devlet kurmakla kalmamış, örnek bir medeniyet projesinin dinamikleri olmuşlardır. Bu topraklarda dinle devletin, tekke ile atölyenin, tebessümle tefekkürün, madde ile mananın, harp ile sulhun, tevazu ile vakarın, namus ile iffetin, cesaret ile şecaatin, kazanmak ile bölüşmenin, teenni ile teşkilatın, sevgi ile şefkatin, hilm ile ciddiyetin, konuşmak ile susmanın, mazi ile istikbalin güzel sentezlerini sunmuşlardır.

Hazırlayan: Ahmet Çolak

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri