'Harem konusunda batılıların uydurduklarına inanıyoruz'

İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Dr. Irvin Cemil Schick, Türkiye'de Osmanlı haremi konusunda batılıların uydurduklarına inanıldığını söyledi.

Osmanlı haremini Türklerin batılılardan öğrendiklerini ifade eden Schick, "Tarih boyunca biz batılıların uydurduklarını öğrenip kendimize mal ettik." dedi. İstanbul Üniversitesi tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında "İş haremle bitmiyor: Üretici, tüketici, yatırımcı, tüccar Osmanlı kadınları" isimli konferans veren Schick, Osmanlı haremi ve Osmanlı haremi hakkında bilinenlerin batılıların uydurmasından ibaret olduğunu söyledi. Osmanlı kadının gerçekliğinin sadece Harem'den ibaret olmadığına vurgu yapan Schick, "Osmanlı kadınları siyasi olsun iktisadi olsun toplumsal olsun birçok açıdan çok aktif olmuşlardır ve kültürde çok önemli roller oynamışlardır. Bunun bilinmesi gerekiyor. Örneğin iktisadi rollerini ele alalım, 16. yüzyılda Osmanlı'nın en önemli ihraç maddelerinden biri ipekti ve bunun ticareti kadınların elindeydi. Birçoğu tezgahın sahibesiydi, ticaret yapıyordu, sermayedar olarak finansman yapıyordu." şeklinde konuştu.

"Harem denilince batıdan gelen şeyler geliyor akla, işte havuz kenarında çırılçıplak yastıkları üzerinde yatan nargile tüttüren kadınlar" diyen Schick, "Saray Haremi dediğiniz zaman yüzlerce insan var şimdi bunların hepsi padişahın kadınları değil, onların hepsinin görevleri vardır. Padişahın kız kardeşleri, annesi, geçmiş padişahların annelerinin bulunduğu çok geniş bir nüfusun oturduğu bir yerdir. Harem denilince bir evin özel kısmı, harem kısmı akla gelir. İlle cinsellikle onu bağdaştırmak gerekli değil." ifadelerini kullandı. Muhteşem Yüzyıl dizisi hakkındaki tartışmalara da değinen Schick, "Dizi, şöyle bakmak lazım bir tarihi film ya da roman yapıldığı zaman bunun tarihe ne kadar sadık kalması gerektiği tartışılabilir ama ben rahatsız oluyorum tarihi verilere sadık kalmayan eserlerden ben rahatsız oluyorum. O dizilerdeki ayrıntılar tarihsel açıdan tabii ki doğru değil ama bizim bunu namus işi yapmamız da yersiz." ifadelerini kullandı. Osmanlı'da harem duvarlarının arkasında olan kadınların şiir yazmaktan, siyaset yapmaktan, camii imaret yapmaktan men edilmediklerini belirten Schick, "Bu düzeni ille de cinsellikle bağdaştırmak gerekmiyor. Bu dizi tarihi verilerin aksettirdiği bir dizi değil ama bu dizi tarih değil. Hatasıyla sevabıyla bu bir dizidir. Buna sinematografik olarak yaklaşmak lazım." diye konuştu.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri