Aşkın'ın mirasına sahip çıktı

Ermeni sanatçı Agop Vartovyan’ın torunu olan Yücel Aşkın’ın Rektörlüğü döneminde Yüzüncü Yıl Üniversitesi kampüsü içine diktirdiği “haçlı heykeller”in, halefi Prof. Dr. Hasan Ceylan tarafından korunduğu ortaya çıktı.

Prof. Dr. Yücel Aşkın’ın Rektörlüğü döneminde Yüzüncü Yıl Üniversitesi kampüsü içine diktirdiği “haçlı heykeller”, halefi Prof. Dr. Hasan Ceylan döneminde de varlığını korudu.

Aşkın’dan kalma “haçlı heykeller”, Kampus içinde Sosyal Tesislerin Van Gölü’ne bakan tarafında halen varlığını koruyor. Eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer 2007’de görevinin son günlerinde Yücel Aşkın’ın yerine YYÜ’ye Prof. Dr. Hasan Ceylan’ı Rektör atamıştı.

AŞKIN'IN MİRASINA SAHİP ÇIKTI
25 Mart’ta yapılacak rektörlük seçimlerinde yeniden aday olan Prof. Ceylan, o dönem selefi Yücel Aşkın ile birlikte “çete”den yargılanıyordu. 2007’de dönemin Cumhurbaşkanı Sezer, YÖK'ün, YYÜ rektörlüğü için önerdiği 3 aday arasından Prof. Ceylan'ı tercih etmişti. Sezer, YYÜ'de 16 Şubat 2007’de yapılan seçimde 114 oyla birinci sırada yeralan Prof. Dr. Muammer Karaavaz yerine, 94 oyla ikinci olan ve YYÜ'de başlatılan ihale yolsuzluğu soruşturması kapsamında dönemin Rektöru Aşkın ile birlikte yargılanan Yardımcısı Prof. Hasan Ceylan'ı tercih etmişti.   Sezer'in atadığı Prof. Hasan Ceylan, 2005'te YYÜ'de başlatılan ihale soruşturması kapsamında Rektör Yücel Aşkın ve 8 arkadaşıyla birlikte çıkar amaçlı suç örgütü kurmak, ihaleye fesat karıştırmak, ayrımcılık yapmak, hukuka aykırı olarak kişisel veri bulundurmak ve veri toplamak suçlarından Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanıyordu.



AGOP’U DOĞRULADI
İhaleye yolsuzluk karıştırdığı iddiasıyla yargılanan Eski Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın, dedesinin Ermeni olduğuna ilişkin iddiaları doğrulamıştı. 2007’de Radikal Gazetesi'ne yaptığı açıklamada Aşkın,  dedesinin “Güllü Agop” olarak bilinen Agop Vartovyan olduğunu belirterek, Türk tiyatrosunun kurucuları arasında yer alan Vartovyan’ın sonradan İslamiyet'i kabul ederek Yakup ismini aldığını ifade etmişti.



Fatih Akkaya / Akit

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri