Ayşe Hafsa Sultan anılıyor!

Fatih Belediyesi, Yavuz Sultan Selim Han’ın eşi, Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Ayşe Hafsa Valide Sultan’ı, vefatının 477’nci sene-i devriyesinde, Yavuz Selim Camii avlusunda düzenlenecek bir törenle anıyor.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sayın Bülent Arınç’ın da katılmasının beklendiği programda, Ayşe Hafsa Sultan’ın ruhu için hatim indirilecek ve vasiyeti üzerine Nevruz başlangıcında halkımıza mesir macunu dağıtılacak.

Anma Programı şöyle: 

Tarih: 19 Mart 2011 Cumartesi
Saat: 13:00
Yer: Yavuz Sultan Selim Camii Avlusu
13.00 Öğle Namazı sonrası okunacak olan Hatim Duası
13.20 Fatih Belediyesi Mehter Takımı
13.40 Protokol Konuşmaları
14.00 Merkez Efendi’ye berat verilmesini içeren bir tiyatro gösterisi
14.15 Halka mesir macunu dağıtılması
14.30 Kapanış

Ayşe Hafsa Sultan Kimdir?
Ayşe Hafsa Valide Sultan, 1479 - 19 Mart 1534, Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim'in eşi, Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi ve Valide Sultandır. Ayşe Hafsa Sultan Kanuni Sultan Süleyman 1520 yılında tahta çıkınca Valide Sultan oldu. Bu sıfat ile anılmış ilk padişah annesidir.

Manisa'da 1522 yılında tamamlanan bimaristanı (akıl hastanesi) ile ünlü külliyesinin yanı sıra, gelirlerini bu külliyeye vakfettiği Urla'da bir mescid yaptıran Ayşe Hafsa Sultan, 19 Mart 1534 tarihinde öldü. İstanbul'daki Yavuz Sultan Selim Camii'ndeki türbeye gömüldü.

Mesir Macunu
Ayşe Hafsa Sultan 1522 yılında hastalanınca, dönemin ünlü hekimi Merkez Efendi’ye bir ilaç yapılması emredildi. Merkez Efendi, 41 çeşit baharatı karıştırarak bir macun elde etti. Bu macunu yiyerek iyileşen Sultan, macunun her yıl aynı dönemde üretilerek halka saçılmasını buyurdu. Bu vasiyet günümüze kadar yaşatıldı ve her yıl Nevruz günü, Ayşe Hafsa Sultan’ın anısına halka mesir macunu dağıtıldı.

HABERVAKTİM.COM

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri