'Dünyanın merkezi'

Dünya Kadınlar Günü adı altında yapılan etkinliklerde toplumun belli kesimleri, kadın sorunlarına işaret ediyor. Peki yılda bir gün kadına yaşamsal haklar vermeye yeter mi?

Yola çıktığı günden bu yana esnafın sorunlarını masaya yatıran Esnaf ve Sanatkârlar Derneği (ESDER) yayın organı KEPENK dergisi, yeni sayısında da yine dopdolu. Bu sayısında “Dünyamızın Merkezi Kadınlarımız” kapak konusu ile çıkan dergide neler mi var?

DARBE DÖNEMLERİNDE KAYBEDEN TÜRKİYE OLDU…
Esnaf ve Sanatkârlar Derneği (ESDER), "28 Şubat'ın Ticari Hayata Etkileri" konulu panel düzenledi. Darbe sürecinin ardından Türkiye'de büyük kayıplar yaşandığını belirten konuşmacılar, Türkiye'de yeni 28 Şubatların olmaması temennisinde bulundular.


HURDACI ESNAFI DERTLİ….
“HURDAYA ÇIKTIK”
Onlar bir zamanların en gözde mesleğini yapıyorlardı. Ancak şimdi işlerinin kesat gitmesinden dolayı, kara kara düşünüyorlar. Türkiye'de bir zamanların en gözde mesleğine sahip olduklarını ifade eden oto hurdacı esnafı, "Şimdilerde mesleğimiz bitti. Artık hurdacı değil demir satan eskici haline geldik" diyor.S

TÜRKİYE'NİN EN ÇOK SANSÜRLENEN PROGRAMI
“BANU AVAR'LA SINIRLAR ARASINDA”

4 yılda 80 ülke gezen Banu Avar, TRT'de yayınlanan “Banu Avar'la Sınırlar Arasında programıyla herkesin beğenisini kazandı. Ancak Banu Hanım, programı için "Türkiye'nin en çok sansürlenen programı" diyor. Yaptığı programlardan dolayı dört defa TRT'den atılması gündeme gelen Avar'a izleyicilerinin sahip çıkması üzerine geri adım atıldı.

80 ülke gezen Banu Avar, doğu ülkelerinde huzur bulduğunu belirterek, "Batıya gittiğimde nefretle karşılaşıyorum" diyor. Özel kanallardan teklifler altığını da belirten Avar, devlet televizyonunda program yapmayı şeref kabul ettiği için teklifleri geri çevirdiğini belirtiyor. Banu Avar, emperyalist güçlerin esnafları da bitireceğini iddia ediyor.

Banu Avar, Kepenk dergisinin sorularını yanıtladı.

KAPAK KONUSU
“DÜNYAMIZIN MERKEZİ KADINLARIMIZ…”
8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde toplumun her kesiminden kadın hakları ile ilgili fikirler ortaya atılıyor. Ancak bilinen bir şey var ki o da yılda bir günün kadına yaşamsal haklar vermeye yetmeyeceği…
Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu:
Kadın istihdamını önemsiyoruz
Türkiye İş Kadınları Derneği(TİKAD) Başkanı Nilüfer Bulut:
Eşit Şartlar İstiyoruz…
Türkiye Finans Genel Müdürü Yunus Nacar:

“KATILIM BANKALARI BÜYÜME DÖNEMİNDE…”
Katılım bankalarının bankacılık sektöründe aldıkları payın yüzde 4.5-5 seviyelerinde olduğunu belirten Türkiye Finans Genel Müdürü Yunus Nacar, gelecekten umutlu. Oranın gelecekte diğer bankalarla eşitleneceğini savunan Nacar, "Çünkü katılım bankaları yasal altyapısı, teknolojiyi kullanımı, innovasyon ve çağdaş bankacılık hizmetleriyle rekabet sergileyebilecek bir yapıya kavuştu. Katılım Bankacılığı artık büyüme dönemine girdi" diyor.S

HABBAZLAR(FIRINCILAR)
Gelişen teknoloji, beraberinde yeni iş alanları oluştururken, buna paralel olarak insanların ihtiyaç ve beklentilerini de değiştirdi. Yeni iş alanlarının ortaya çıkması bazı meslekleri de yok ederken belli meslekler de teknolojinin imkanlarını en iyi şekilde kullanmaya başladı. Habbazlar da isim olarak bilinmeseler de yine günümüzde teknolojiyi en iyi şekilde kullanan mesleklerdendir.
Saruhan Şirketler Grubu Yönetim Kurulu üyesi Sadık Saruhan:

ORTAKLIK FİRMALARIMIZI BÜYÜTÜR
Saruhan Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Sadık Ayhan Saruhan, küreselleşen dünyada şirketlerin ayakta kalmasının birleşmeden geçtiğine dikkat çekiyor. “Bir tıkla dünyanın başka ucundaki bir üreticinden mal alabiliyorsunuz” diyen Saruhan, Hükümet'e de önerilerde bulunuyor. Saruhan, “Küreselleşme kaçınılmaz ama Hükümet de yerli üreticilerimizin, esnaflarımızın ve sanayicilerimizin ezilmemesi için eşit rekabet koşulları getirmelidir” diyor.
İstanbul Oto Sanatkârları Esnaf Odası Başkanı Mustafa Keskin:

“ESNAF VE SANATKÂRLARIN HAKLARI İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ”
İstanbul Ota Sanatkârları Esnaf Odası Başkanı Mustafa Keskin, esnaf ve sanatkârların menfaati için çalıştıklarını belirterek, "Oto sanatının, gelişen teknolojiye paralel olarak gelişmesi ve kendini yenilemesi konusunda ve oto esnaf ve sanatkârlarının hak ve menfaatlerinin korunması yönünde büyük gayret ve mücadele içindeyiz" diyor.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Görmez:
Peygamberimiz en iyi örnektir


SANATKÂRLARIMIZ KARUN HAZİNESİ'Nİ YAŞATIYOR
Hasan Tabakoğlu, 60 yaşında ve telkari-kazaz zanaatının son temsilcilerinden biri. 15 yaşından beri bu zanaat dalıyla uğraşıyor.

M.Ö 2800 yılının 2. yarısında hüküm sürmüş olan Lidyalılardan, Anadolu insanına miras kalmıştır. Kazazlık zanaatı Osmanlı aracılığı ile Anadolu'nun belli yerlerinde yapılmış ve günümüzü ulaştırılmıştır. Cumhuriyet kurulduktan sonra bu zanaatı araştırmalar ve büyüklerimizin anlattığına göre 4. kuşak olarak Türkiye'de (Trabzon'da) sadece ben yapıyorum.

Nevşehir Kozaklı Belediye Başkanı Erdoğan Çelik:

“TÜRKİYE'NİN TERMAL KAPLICALAR KENTİ OLACAĞIZ”
Nevşehir' in yaklaşık 100 km kuzeyinde yer alan Kozaklı sağlık turizmi açısından önemli bir yere sahip. Kozaklı Belediye Başkanı Erdoğan Çelik, göreve geldiği 2004 yılından bu yana ilçede yaptığı yatırımların yanında, tanıtım alanında yaptığı çalışmalarla Kozaklı kaplıcalarını Türkiye'ye tanıttı. Çelik, hedefini de "Türkiye'nin termal kaplıcalar kenti olacağız" şeklinde açıklıyor.

HUKUK KÖŞESİ
Av. Fatma Benli:
Kadın Hakları ve Türkiye

SAĞLIK KÖŞESİ
Opr. Dr. Leyla Mollamahmutoğlu
Dr. Zekai T. Burak Kadın Hastalıkları Hastanesi Başhekimi
Menopozun Nedenleri

Engin Kaşdaş-habervaktim.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri