O da ucube dedi

Kars’taki ucubenin yapımcısı Mehmet Aksoy, heykelin Alman heykeltıraştan intihal olduğu iddiasına; “Onun sanat değeri bile yok” dedi. Almanya'daki benzer heykeli Habervaktim ortaya çıkarmıştı. Konu önceki gün Habert&u

Kars’a dikilen ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından “ucube” olarak nitelendirilen heykelle ilgili olarak, heykeli yapan Mehmet Aksoy’dan heykel sanatıyla ilgili çelişkili değerlendirmeler geliyor.  Heykelci Mehmet Aksoy, Kars’ta bulunduğu yerden kaldırılan heykelinin Almanya’daki bir başka heykelin kopyası olduğunun ortaya çıkması üzerine sessizliğini bozdu. Uzun süre Almanya’da yaşayan Mehmet Aksoy’un heykelinin bir benzeri Almanya’nın Nagold kentinde ortaya çıkmıştı. Nagold şehir parkına 2004 yılında Josef Hamberger tarafından yapılan ve tıpkı “ucube” gibi birbirine bakan iki insan figüründen oluşan heykelle ilgili olarak Mehmet Aksoy, “O da sanat eseri mi? Hiçbir sanat değeri olmayan bir heykel. Bu olsa olsa heykel sanatına yeni başlayan birinin yaptığı bir şeydir” diyerek, intihal iddialarına tepki gösterdi.

BUNA DA “KENDİ KENDİNİ TEKZİP” DENİR
Oysa aynı Aksoy, kendi heykelinin sanat değerinin olmadığını ifade edenlere, “Bir sanatçının eserine asla sanat değeri yok, ucube ve çirkin denilemez. Bir tepenin başına bir çubuk dikseniz bile o da heykel olabilir; yeter ki bir anlatımı olsun” demişti.

“SANAT DEĞERİ YOK”
Kars’taki ucubeyi yapan Aksoy, önceki akşam Fatih Altaylı’nın Habertürk kanalında sunduğu Teke Tek programında Kars’taki heykelinin Almanya’daki bir heykelden aşırma olduğuna dair iddiaya, “O da heykel mi? Bu heykelin hiçbir sanat değeri yok. Benim yaptığım ortada, bu ortada. Bu işe yeni başlayan, heykele yeni başlayan birinin yaptığı bir şey gibi duruyor. Böyle bir sanatsal değeri yok” diye karşılık verdi.

“TEPENİN ÜSTÜNDE BİR KAZIK BİLE SANAT”
Oysa aynı programda, Mehmet Aksoy, “Bir tepenin başına bir çubuk dikersiniz; o bile heykel olabilir. Önemli olan bir anlatımı olmasıdır. Sanatçının yaptığı şeye çirkin, sanat dışı, ucube gibi yakıştırmalar yapılamaz” demişti.

UCUBE “İNTİHAL” ÇIKMIŞTI
Uzun süre Almanya’da yaşayan heykeltıraş Mehmet Aksoy’un heykelinin bir benzeri Almanya’nın ağaç heykelciliği ile tanınan Nagold kentinde ortaya çıkmıştı. Nagold şehir parkına 2004 yılında tıpkı “ucube” gibi iki insan figüründen oluşan bir heykel dikilmişti. Alman heykeltıraş Josef Hamberger tarafından yapılan heykel, geçtiğimiz ay parkta yapılan bir düzenleme sebebiyle yıkılmıştı. “Yüzleşme” adını taşıyan heykelin başta sökülerek başka bir yere nakledilmek istendiği, fakat söküm sırasındaki tahribata uğraması sebebiyle bundan vazgeçilerek ağaç heykelin çürümeye terk edildiği kaydedilmişti.

Yeni Akit

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri