Selimiye Camii, Unesco Dünya Miras Listesi'nde!

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Selimiye Camii'nin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girmek üzere olduğu müjdesini verdi.

Selimiye Camii ile ilgili dosyanın üst komiteye olumlu bir raporla sunulduğunu belirten Bakan Günay, 19 Haziran'dan sonra Selimiye'nin kalıcı listede yer alacağını, bunun müjdeli bir haber olduğunu söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın İzmir'deki turizm yatırım ve planlama çalışmalarına yönelik olarak Hilton Oteli'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Bakan Günay, UNESCO Dünya Miras Listesi'nde Türkiye'nin 9 alanının yer aldığını hatırlattı. Bakan Günay, 9 alan için 18 aday alanı olan Türkiye'nin önceki yıl 5 ilave ile 23'e, geçen hafta dört ilave ile de 27 aday alanı sayısına yükseldiğini, son katılanlar arasında Bergama'nın da bulunduğunu bildirdi. Adaylık çalışmaları tamamlanan Selimiye, Alanya ve Efes arasından ilk ikisinin dosyasının UNESCO'ya gönderildiğini belirten Günay, şöyle konuştu: "Uzun yıllardır 9 ile sınırlı olan UNESCO Dünya Mirası kalıcı listesindeki alan sayısı 10'a yükselecek. Çünkü Selimiye, olumlu bir raporla üst komiteye önerildi. İnşallah 19 Haziran'dan sonra, benim için seçim sonuçları kadar önemli, Selimiye dünya mirasında yer alacak. Doğrudan doğruya Türk-İslam geleneğinin bir ürünü olarak, listeye Divriği'den sonra Selimiye girmiş olacak. Bu bence çok güzel, müjdeli bir haber. Alanya ve Efes ile birlikte 2012'de bu alanları 12'ye çıkarmış olacağız." 

Bakan Günay, UNESCO listesine bölgeler alınırken, bazı ülkelerin erken davranıp 15-20 alan yazdırdıklarını, ancak Türkiye'nin bu konuda geç kaldığını, gelinen noktada yeni alanların yazdırılmasının büyük uğraş gerektirdiğini söyledi. Günay, Efes Antik Kenti için de geç kalındığını, ancak bu konudaki çalışmanın tamamlanmak üzere olduğunu bildirdi. Bakan Günay, Efes ve Bergama'nın da listeye dahil olacağını ümit ettiğini söyledi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri