Dünya horon günü kutlanıyor

Rize'nin Ardeşen ilçesi ile Artvin'in Hopa ilçesinde ''Dünya Horon Günü'' dolayısıyla vatandaşlar horon oynadı.

Doğu Karadeniz Horon Kültürü Oluşumu Dönem Başkanı Fatih Yaşar, yaptığı açıklamada, her yıl mayıs ayının üçüncü pazar gününde geleneksel olarak kutlanan ''Dünya Horon Günü''nün, ilk olarak Kazım Koyuncu'nun da katılımıyla 2005 yılında düzenlendiğini hatırlattı.

Sanatçı Kazım Koyuncu'nun vasiyetini yerine getirmek için etkinliği sürdürdüklerini söyleyen Yaşar, ''Aynı dili konuşmayan, birbirini anlamayan insanlar şu anda horon oynuyor. Bugün her zamankinden çok daha fazla birlikte olmaya ihtiyacımız var. Horonla, yan yana, birlikte birbirimize destek olup el ele tutuşuyoruz. Birbirimize destek veriyoruz'' dedi.

Yaşar, bu yıl altıncısı düzenlenen etkinliğin, Ardeşen'in de aralarında bulunduğu Türkiye'deki 25 nokta ile dünyanın çeşitli ülkelerinde gerçekleştirildiği, söz konusu yerlerde insanların aynı anda horon oynadığını söyledi.

Bilim adamlarının, insanların DNA'sını çıkardığını ifade eden Yaşar, ''Beyindeki bir genin mutluluğu, hüznü yaşattığını buluyorlar. Sevginin genini buluyorlar. Ancak, hiçbir bilim adamının horonun, türkünün DNA'sını çıkarabileceğine inanmıyorum'' diye konuştu.

Konuşmaların ardından Ardeşen Fatih İlköğretim Okulu bahçesinde yaklaşık 300 kişi tulum eşliğinde horon oynadı. Etkinlik, yaklaşık bir saat sürdü.

Öte yandan, Spor Toto Süper Ligi'nde şampiyonluk yarışı veren Fenerbahçe ile Trabzonspor'un formasını giyen taraftarların el ele horon oynaması dikkat çekti.

Artvin'in Hopa ilçesinde de ''Dünya Horon Günü'' dolayısıyla vatandaşlar Festival Alanı'nda toplandı. Havanın güzel olmasını fırsat bilen Hopalılar, birlikte horon oynadı.

Organizasyon Komitesi adına konuşan Harun Aksu, tamamen ücretsiz olan etkinliğin, hiçbir vakıf, kurum, kuruluştan yardım almadan, sponsor kullanmadan, bu amaca inanan gönüllülerin çabalarıyla gerçekleştirildiğini kaydederek, ''Türkiye'de doğup, zaman içinde gönüllülerin çabasıyla dünyanın çeşitli ülkelerinde de yapılmaya başlanan organizasyonun hedefi etkinliği gelenekselleştirmek'' dedi.

AA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri