Ulu Hakan'ın 117 yıllık mirası

Eskişehir'de 117 yıl önce yaptırılan sığınak, ilk yapıldığı gün gibi sapasağlam duruyor.

1894 yılında Osmanlı Hükümdarı 2. Abdülhamit tarafından Almanlara cer atölyesi olarak yaptırılan sığınak, bugün ise sonradan yapılan eklemelerle hastaneye dönüştürülen binanın altında bulunuyor. Radyasyon ve bombalara karşı dayanıklı olduğu belirtilen sığınak, geçen bir asırdan fazla zamana rağmen, herhangi bir olumsuz duruma karşı kullanılabilir durumda bulunuyor.
    
Sığınağın bulunduğu binanın hikayesi oldukça ilginç. Bina 1894 yılında, 2.Abdülhamit tarafından cer atölyesine kalifiyeli eleman yetiştirilmesi için, Çırak Okulu olarak Almanlara yaptırılmış. 1934 yılında 50 yataklı TCDD Hastanesi'ne dönüştürülen bina, zaman içerisinde yapılan eklemelerle, bugün Zübeyde Hanım Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi olarak hizmet veriyor.
    
Şu an hastane olarak söz konusu isimle hizmet veren binanın altından bulunan sığınak ise oldukça dikkat çekici.1894 yılında zamanın padişahı 2. Abdülhamit tarafından yaptırılan sığınak, savaş şartları nedeniyle radyasyon ve bombalamaya ve depreme dayanıklı olarak inşa edilmiş. İçerisinde 30 kişi kapasiteli, toplam 8 odası bulunan sığınağın 117 yıl önce yapılan hava pompaları bile bugün kullanılabilir durumda. Savaş, radyasyon ve deprem gibi durumlarda kurulan havalandırma sistemiyle dışarıdan alınan hava içeriye veriliyor. Bu şekilde sığınakta bulunan canlıların oksijen sıkıntısı da giderilmiş oluyor.
    
Japonya'da yaşanan tsunami felaketi, akabinde gelen nükleer sızıntı sonrasında yeniden dikkatlerin üzerinde toplandığı sığınak, aradan geçen bumca seneye rağmen sapasağlam olması nedeniyle örnek gösteriliyor. 10 santimetre kalınlığında demir kapıları bulunan sığınağın tuvaletlerinden havalandırma sistemine kadar mevcut her türlü sistemi hala bile kullanılabilir durumda.

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Fidan, söz konusu sığınağı en iyi şekilde koruduklarını belirterek, "Hastanemizin altındaki sığınak her türlü savaş ve doğal afet durumunda kullanabilecek durumda. Mükemmel yapılmış ve bu zamana kadar ayakta kalmış bir sığınak." dedi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri