"Antik teknelerle Efes limanına ulaşılacak"

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, AK Parti İzmir milletvekilleri Erdal Kalkan ve İbrahim Hasgür'le birlikte, Selçuk ilçesindeki Efes antik kentini ziyaret etti.

Buradaki antik liman yolunu inceleyen Günay, Efes'e ayrı bir önem verdiklerini, dünya mirası kalıcı listesine alınması için uğraştıklarını söyledi. Efes antik kanalı projesini de iki yıl içinde tamamlamayı düşündüklerini kaydetti.

Efes'e verdikleri değerin bir göstergesinin, olarak Los Angeles Times gazetesine verdikleri reklam olduğunu vurgulayan Bakan Günay, AK Parti'nin İzmir'le ilgili birçok proje hazırladığını anlattı. Antik kanalla ilgili daha önce pek ciddiyeti olmayan projeler üretildiğini hatırlatarak, "Bilimsel bazda araştırmalar, zemin etütleri yapmamız gerekiyordu. Kazı ekibiyle birlikte kısa sürede bunları tamamlayacağız. Limanın başlangıç noktasını tespit ettikten sonra doğrudan denizi içeriye çekmeye değil, deniz suyunu başka teknikle başlangıç noktasına alıp sirkülasyonu hızlandırmaya ve sudaki oksijeni arttırmaya çalışacağız. Kısa sürede antik dönemin teknelerine benzeyen teknelerle deniz kıyısından Efes antik limanına ulaşmak mümkün olacak." dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı, İzmir'in müze şehir haline gelmesi ve Bergama'dan Efes'e kadar ören yerlerinin ayağa kaldırılmasının kendisini heyecanlandırdığını belirterek, 2013'te EXPO 2020 için karar verilmesinden önce bu projenin tamamlamış olacağını söyledi. Ertuğrul Günay, daha sonra Efes girişindeki turistler ve bir gelin damatla hatıra fotoğrafı çektirdi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri