Ceylan'a 'en iyi yönetmen' ödülü

Yönetmen Nuri Bilge Ceylan, 'Üç Maymun' isimli filmi ile Cannes Film Festivali'nde 'en iyi yönetmen' ödülünü aldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Nuri Bilge Ceylan'ı kutladı. Festivalde, Altın Palmiye ödülünü ise Fransız yönetmen Laurent Cantet'in 'Entre

Yabancı film eleştirmenlerinden tam not alan 'Üç Maymun', Nuri Bilge Ceylan'a Cannes'te 'en iyi yönetmen' ödülünü kazandırdı. Film eleştirmenleri, filmin drama gücünü çok yüksek bulduklarını ve Cannes Festivali'nin yakından tanıdığı Ceylan'ın sinemasının önemli aşamalar kaydettiği görüşünde birleşmişlerdi.

Ceylan'ın 'en iyi yönetmen' ödülünü aldığını Jüri Başkanı Sean Penn duyurdu.

Ödül töreninde konuşan Nuri Bilge Ceylan, ödülü Türkiye'ye ithaf ettiğini söyledi. Ödüle şaşırttığını belirten Ceylan, büyük onur duyduğunu kaydetti.

ELEŞTİRMENLERDEN TAM NOT ALMIŞTI
Üç Maymun, festivalden önce yabancı film eleştirmenleri tarafından çok beğenilmişti. Eleştirmenler, filmin drama gücünü çok yüksek bulduklarını ve Cannes Festivali'nin yakından tanıdığı Ceylan'ın sinemasının önemli aşamalar kaydettiği görüşünde birleşmişlerdi.

Ceylan'ın filmi, "küçük zaafların büyük yalanlara dönüşerek parçaladığı bir ailenin, gerçeği örtbas ederek her şeye karşın bir arada kalma çabasını" anlatıyor.

Filmde Eyüp'ü, Yavuz Bingöl; Hacer'i, Hatice Aslan; İsmail'i, Ahmet Rıfat Şungar; Servet'i, Ercan Kesal; Bayram'ı, Cafer Köse canlandırıyor. Çocuk rolünü ise Gürkan Aydın oynuyor.

Nuri Bilge Ceylan'ın yönettiği, çekimleri İstanbul'da yapılan filmin ana yapımcısı Zeynep Özbatur. Yapıma diğer katkıda bulunanlar arasında Fabienne Vonier, Valerio De Paolis, Cemal Noyan ve yine Nuri Bilge Ceylan bulunuyor.

Metin yazarlığını Ebru Ceylan, Ercan Kesal ve Nuri Bilge Ceylan yaparken, görüntü yönetmenliğini Gökhan Tiryaki'nin üstlendiği film, Fransız, Türk ve İtalyan ortak yapımı ve Avrupa Konseyi bünyesinde, Avrupa sinemasını desteklemek için kurulan Euroimage'dan da destek aldı.

CUMHURBAŞKANI GÜL, CEYLAN'I KUTLADI
Bu arada, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ı kutladı. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Gül, Ceylan'a bir telgraf gönderdi. Gül, Ceylan'ı, başarısından dolayı tebrik etti.

Öte yandan, Cannes Festivali'nde, Altın Palmiye ödülünü ise Fransız yönetmen Laurent Cantet'in 'Entre les murs' isimli filmi kazandı.

TOPTAN DA KUTLADI
TBMM Başkanı Köksal Toptan, Cannes Film Festivali'nde, ''En İyi Yönetmen'' ödülünü kazanan Nuri Bilge Ceylan'a kutlama mesajı gönderdi.

Köksal Toptan, mesajında, 'Üç maymun' filmiyle birincilik kazanan Ceylan'ın milleti gururlandıran bu başarısının, Türk sinemasının son yıllarda geldiği noktayı göstermesi bakımından da çok anlamlı olduğunu kaydetti. Toptan, mesajında şu ifadelere yer verdi: ''Üç Maymun filmiyle kazandığınız bu büyük ödülün, Türk sinemasının ve güzel ülkemizin dünya çapında tanınmasına önemli katkılarda bulunduğuna yürekten inanıyorum. Böylesine önemli bir başarıyı kazanan Üç Maymun filminin değerli oyuncularından teknik ekibine kadar emeği geçen tüm sinema emekçilerine şahsınızda teşekkür ediyorum. Cannes Film Festivali'nde 'En İyi Yönetmen Ödülü' kazanmanız nedeniyle kutluyor, bundan sonraki sanat hayatınızdaki başarıların devam etmesini diliyorum''

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri