Kültür Bakanı, hangi kültürün bakanı?

Keşan Müftüsü Süleyman Yeniçeri'nin yılbaşı ve Noel Baba hakkında yaptığı açıklamalar birilerini fena halde rahatsız etti. Bunlardan biri de Kültür Bakanı Günay'dı. AK Partili Bakan, müftüye tepki

Keşan Müftüsü Süleyman Yeniçeri, yılbaşı eğlencesi ile ilgili kısa bir bilgilendirme yapmış.. 

“Kim kime benzemeye çalışırsa, o onlardandır” şeklindeki hadis-i şerifi hatırlatmış. Hadis-i şerif uydurma mı? Değil..

Müftümüz devam etmiş: “Hıristiyanlık’tan gelen bir etkinliği kutlarsak, onlara benzemeye çalışmış oluruz. Dolayısıyla onlar gibi bir yaşantı ortaya çıkar. Biz, neden onlar gibi yaşayalım ki? Onlar bizim gibi yaşıyorlar mı?” demiş. Bu tesbit yanlış mı? Değil..

“Biz Noel’i Hıristiyan aleminden ithal etmişiz. Noel, bizim bayramımız değil” diye devam etmiş, müftümüz... Peki; “Noel’i, Hıristiyan aleminden ithal ettiğimiz” yalan mı? Değil..

Sadece Noel’i değil, kanunları bile biz Batı’dan ithal ettik.. Bu da, harfiyen doğru bir tesbit.. Dolayısıyla yılbaşının bizim bayramımız olmadığı da tartışmasız..

Müftümüz bilgilendirmeyi şöyle sürdürmüş: “Kişi, ‘Hıristiyan gibi yaşayayım’ derse, bu tehlikeli olur. Ama ‘Millet eğleniyor, ben de eğleneyim’ diyorsa, eğlencenin mahiyetine göre değişir. Eğer içkili, şaraplı eğlence yapılıyorsa, günahkar olur.”


Hangi müftü, hangi Müslüman kişi, bu tesbitlerde yanlışlık olduğunu ileri sürebilir ki? Ve müftümüzü gündeme oturtan, son tesbiti de şu: “Noel Baba diye birisi yoktur. Aziz Nicholaos uyduruk bir kişidir. Noel Baba baca ve pencereden giriyor.

Ama doğru dürüst birisi olsa kapıdan girerdi. Bizde kapıdan giriliyor. Kur’an-ı Kerim de; ‘Evlere kapıdan girin’ diyor.

Noel Baba neden bacadan giriyor ki?” Aziz Nicholaos uyduruk bir kişi midir, değil midir ayrı bir tartışma konusu.. Ama eve girerken “bacanın değil, kapının kullanılması” kuralı doğru bir tesbit..

Ve şöyle özetliyor müftümüz, yılbaşı ile ilgili fikrini: “Yılbaşı eğlencesi, bizim kültürümüzde bulunmamaktadır.”

Harfiyen doğru bir tesbit.. Bizdeki yılbaşı eğlencesi, son yüzyılın yozlaşmasının ürünü..

Yoksa tarihimize baktığımızda, kültürümüze baktığımızda, böyle bir adet olmadığını görüyoruz.. Ama, Noel’ciler durur mu? Vay sen misin, “Noel Baba’nın ithal ürünü olduğu”nu hatırlatan!

Önce Noel Baba Barış Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Karabulut çıkmış sahneye.. “Batı Hıristiyan kiliselerinin, İsa’nın doğumunu kutlaması ile yılbaşı kutlamasının, dolayısıyla Noel Baba’nın hiçbir ilgisi yoktur” demiş.. Sadece bunu dese; “Müftü İslam’ı anlatmış..

Noel Baba Derneği’nin yetkilisi de, Noel Baba’nın sözcülüğünü yapmış” deyip, geçeceğiz. Ama bununla yetinmiyor Noel Baba Derneği’nin yetkilisi..

Şu talepde bulunuyor: “Müftü ile ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı’nın soruşturma başlatması, kurumun işlev ve sorumluluğu olacağı gibi, bu türden kara cahilliklerin önüne geçmesi açısından da önemlidir.”

Haydaa.. Aynı Fransa örneğindeki gibi.. Adam Noel Baba’nın ithal olmadığını ileri sürüyor ama.. “Soruşturma isteği” bile, Noel Baba’yı ithal ettiğimiz ülkelerin ikiyüzlü tavrından kopya.. Farklı düşünceleri, somut gerekçelerle cevaplamak yerine, soruşturma açtırarak ortadan kaldırmak istiyor.. Müftünün fikrini, ceza ile susturmak istiyor.

Aynen, sözde Ermeni soykırımı konusunda, Fransa’nın yaptığı gibi.. Noel Baba Derneği soruşturma istiyor.. Diyanet İşleri Başkanlığı da, hemen incelemeyi başlatıyor.

(Benim gönlüm; soruşturma başlatıldığı yönündeki haberin gerçek dışı olmasından yana. Ama Diyanet İşleri Başkanlığı, böyle bir inceleme başlatıldığına ilişkin haberleri, dün akşam saatlerine kadar yalanlamadı..) Ve akabinde, hangi kültürün bakanı olduğunu anlamakta zorlandığım bakanımız(!) konuşuyor: “Arkadaşımızın biri, üzerine vazife olmayan bir laf söylemiş,.

Anadolu’da bir söz vardır. ‘Cahille bal yenmez, alimle taş taşı’ diye. Ama bildiğim kadarı ile Diyanet bu konuda soruşturma başlatmış.” Müftü “Bizim kültürümüzde Noel Baba yok” diyor.

Kültür Bakanı olduğu ileri sürülen kişi, “Arkadaşımızın biri, üzerine vazife olmayan bir laf söylemiş” diyor.

O zaman biz tekrar soralım, “Kültür” Bakanı’na: “Noel Baba, bizim kültürümüzde var mı?” Ve Diyanet İşleri Başkanlığı’na soralım: “Noel Baba, bizim dinimizde var mı? Bizim dinimizde, Hıristiyanları taklit etme var mı? Yılbaşı eğlencesinde içki içen günahkar olmaz mı?” Sorup, soruşturmanın neticesini bekleyelim.. Bakalım, Diyanet İşleri Başkanlığı’nda, Noel Baba ne kadar etkin?

Kültür Bakanı, aktardığı Anadolu sözündeki, “cahil”i mi temsil ediyor, yoksa “alim”i mi?

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri